Unikatna građevina
28

Čudna zgrada u Švedskoj nosi titulu najružnije: Lokalci je prozvali "koronavirusom"

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ting1 u Ornskoldsviku je jedna od najunikatnijih stambenih zgrada u Švedskoj, a istovremeno je zaradila i titulu najružnije u regiji. Ne samo zbog boja i jedinstvene arhitekture, već i zbog načina na koji je izgrađena.

Tingshuset (Sudnica) u centru Ornskoldsvika je betonska građevina iz 1967. godine. Objekat je izgrađen u dvorištu zgrade suda i širi se svojom punom širinom iznad krova zgrade suda. Ni u jednom trenutku nema kontakta između dvije zgrade.

Karakteristični stakleni balkoni vire sa svih strana fasade – ukupno 78, a podijeljeni su između 51 stana. Tema odvažnih i toplih boja jedinstvena je i inspirirana slikama Bengta Lindstroma.

Ting1 lokalci nazivaju "LEGO kućom" pa čak i "koronavirusom", a izaziva i pohvale i kontroverze. Bila je finalista švedske nagrade za zgradu godine 2014. godine i te godine osvojio nagradu Great Tile Award.

Dizajn zgrade potpisuje hvaljeni švedski arhitekt Jert Vingord.

Međutim, pojavila su se različita mišljenja, označivši je kao "najružniju zgradu provincije Angermanland" u lokalnoj anketi iz 2016. godine, a nju je kritički osvijetlio pokret Arkitektupproret (Arhitektonski ustanak), koji se bori protiv modernizma.