S21, S21+ i S21 Ultra
25

Testirali smo Galaxy S21 seriju, najbolje od Samsunga

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Samsungovi flagship uređaji S21 serije na velika vrata su ušla na tržište, ali mišljenja o samom uređaju su podijeljena, najviše oko kamera. Dok dio svjetskih recenzenata smatra da su kamere uredu, ipak, dio njih tvrdi da je Samsung mogao, ali i morao, uraditi puno bolji posao.

Ekipa portala Klix.ba u proteklih nekoliko dana testirala je tri verzije Samsungove S21 serije.

Od Galaxy S21 serije očekivalo se mnogo, a to se hardware-om i software-om ispunilo, dok smo mišljenja da se na nadogranjama kamera u smislu obrade fotografije mora još poraditi. Međutim, krenimo ispočetka.

Prilikom unboxinga svakako ćete primijetiti da nema punjača, a ni slušalica koje su do ove serije bile neizostavne. U kutiji s uređajem ćete dobiti samo uputstvo za upotrebu te Type C kabal kojim punite telefon i vršite transfer podataka s računara.

Kako napuniti bateriju ako vam je ovo prvi Samsung uređaj?

Odgovor u ovome se krije u snalažljivosti da pronađete one utikače punjača koji su najkompatibilniji s uređajem i koji će vam omogućiti brzo punjenje.

S 21 seriju odlikuje i mat dizajn zadnjeg dijela uređaja što će spriječiti neugodne otiske prstiju te veće dimenzije displeja, tako je veličina displeja S21 5G uređaja 6,2 inča s baterijom od 4.000 mAh, a S21+ dolazi s ekranom od 6,7 inča s većom baterijom i to od 4.800 mAh. S najvećim displejom dolazi S21 Ultra 5G uređaj s baterijom od nevjerovatnih 5.000 mAh za nevjerovatno iskustvo gaminga, uživanja u gledanju sadržaja na AMOLED 2X od 120 Hz i HDR-om 10+ kojim su opremljeni svi uređaji u S21 seriji.

Veliki ekran zaslužuje i veliki kapacitet baterije te upravo zbog toga vršimo ovakvo poređenje. Zaboravite na punjenje tokom 24-satnog korištenja jer baterije ima dovoljno za dnevne aktivnosti.

O softwareu samo riječi hvale. Uređaje pokreće Exynos 2100 chipset s octa-core procesorom na kojem je savršeno usklađen Android 11 i One UI 3.1. interface. Uređaji S21 i S21+ dolaze u dvije verzije od 128 GB i 8 GB RAM-a ili 256 GB i 8 GB RAM-a dok S21 Ultra 5G verzija dolazi u čak tri verzije i to sa 128 GB memorije i 12 GB RAM-a, 256 GB memorije i 12 GB RAM-a te 512 GB memorije i 16 GB RAM-a za neometan rad obrade videa, fotografija, višesatnog igranja igara bez zagrijavanja i opterećenja sistema.

Najviše dileme imali smo oko kamera na Ultra verziji uređaja. Galaxy S21 i S21+ uređaji su ispunili očekivanja s obzirom na to da se radi o "slabijim" verzijama S21 serije, ali na Ultra seriji koja je predstavljena kao revolucija u mobilnoj fotografiji ima još posla što će vjerovatno biti riješeno s novijim ažuriranjima.

U unboxing videu, ali i prilozima fotografija možemo slobodno reći da su S21 i S21+ ispunili naša očekivanja s kamerama od 12 megapiksela koja ima široku leću, 64 megapiksela s telefoto objektivom te 12 megapiksela kamerom koja je namijenjena za ultraširoke fotografije od 120 stepeni bez prevelike distorzije i lijepim bojama.

S druge strane testirajući S21 Ultra primjetan je ne tako efikasan tzv. postprocesing fotografije. Na displeju aplikacije kamere kvalitet fotografije je odličan, ali prilikom snimanja fotografije primjetan je veliki šum ili tzv. zrna na fotografiji što je vidljivo u prilogu, dok s druge strane 100x zoom omogućava nevjerovatne fotogrsfije mjeseca.

Nadogradnja je potrebna i za fotografisanje u noćnim uvjetima, kako u standardnom, tako i u night modu. U poređenju s drugim flagship uređajima S21 Ultra je djelimično ispunio naša očekivanja.

S 21 Ultra je opremljen sa širokom kamerom od 108 megapiksela i otvorom blende od 1.8, 10 megapiksela kamerom s otvorom blende od 4.9 s periskop tehnologijom za telefoto fotografije s optičkim zumom od 10x, zatim 10 megapiksela kamera s 3x optičkim zumom također za telefoto fotografije te 12 megapiksela kamera za ultra široku fotografiju.

Sve pohvale idu i za video koji s odličnom stabilizacijom bez problema snima 8K video s 244 FPS i 4K s opcijom od 30 i 60 FPS, kao i FULL HD video s opcijom snimanja sa 30, 60 ili 240 FPS. HD video snima i do 960 FPS za Slowmotion videa. Iste opcije snimanja videa posjeduju i S21 i S21+ verzija uređaja.

Selfie kamere u S21 i S21+ uređaju dolaze od 10 megapiksela s wide opcijom i standardnom selfie opcijom fotografisanja, dok S21 Ultra verzija dolazi s 40 megapiksela selfie kamerom. Sva tri uređaja S21 serije sa selfie kamerom snimaju 4K video od 30 ili 60 FPS te FULL HD od 30 FPS.

Rezimirajući sve navedeno Samsung je imao dosta vremena da posloži kockice i na tržište plasira uređaj koji će parirati konkurenciji koja se ne boji pomjerati granice, a sudeći po velikom broju reakcija to su i uspjeli.