Upozorenje u Njemačkoj
46

Teške baterije izbačene s ISS-a 2021. godine padaju na Zemlju

D. B.
Foto: Mike Hopkins/NASA
Foto: Mike Hopkins/NASA
Baterije teške gotovo tri tone, koje su izbačene s Međunarodne svemirske stanice (ISS) 2021. godine, padaju na Zemlju.

Riječ je o dosad najvećem predmetu koji je ikada bačen sa ISS-a, a to su zapravo baterije pod nazivom Exposed Pallet 9 (EP9). Bacanje potrošne, iskorištene ili nepotrebne potrebe s ISS-a je uobičajena praksa jer sve to uglavnom sagori u atmosferi Zemlje.

Obavijest o ulasku baterijskog paketa EP9 u atmosferu Zemlje objavio je Federalni centar civilne zaštite iz Bonna u Njemačkoj.

"Između podneva 8. i 9. marta će veliki svemirski objekt ući u Zemljinu atmosferu i vjerovatno se raspasti. Objekt čine baterije s Međunarodne svemirske stanice. Moguć je svjetlosni fenomen, kao i percepcija zvučnog udara", navodi se u saopćenju.

U obavještenju se navodi i da je mogućnost da krhotine pogode Njemačku veoma mala, no da će javnost biti upoznata ukoliko se rizik poveća. Civilna zaštita je čak objavila i mapu koja prikazuje moguće tragove ulaska baterija u atmosferu.

Satelit Marco Langbroek je snimio EP9 dok je prolazio iznad Nizozemske.

EP9 je napunjen starim nikl-vodikovim baterijama, a isporučen je na ISS pomoću japanske svemirske letjelice HTV-9 (Kounotori 9) 20. maja 2020. godine. EP9 je nosio šest litij-jonskih baterijskih orbitalnih zamjenskih jedinica, koje su zamijenile postojeće nikl-vodikove baterije tokom svemirske šetnje astronauta.