Spustili se u okean
27

Astronauti SpaceX-ove misije Crew-7 se vratili na Zemlju

D. B.
Četiri astronauta koji su činili posadu micije Crew-7 kompanije SpaceX, danas su se vratili na Zemlju.

Kapsula Endurance Dragon, koju je proizvela kompanija SpaceX, spustila se u okean kod obale Pensacole na Floridi, nakon čega je do nje stigao tim za izvlačenje.

Nakon provjera kapsule i padobrana zbog pirotehničkih ostataka i otrovnih materijala, što predstavlja sigurnosni pregled, kapsula Dragon je podignuta iz Meksičkog zaljeva na brod pomoću hidraulične dizalice.

Nakon toga su astronauti izašli iz kapsule te su poslije 199 dana provedenih u niskoj orbiti Zemlje prevezeni na ljekarski pregled.

Endurance se odvojio od Međunarodne svemirske stanice u ponedjeljak 11. marta nakon što su astronauti proveli 6,5 mjeseci u orbiti.

Posadu misije Crew-7 činili su NASA-ina astronautkinja Jasmin Moghbeli, Andreas Mogensen iz Evropske svemirske agencije ESA-e, Satoshi Furukawa iz japanske svemirske agencije JAXA-e te Roscosmosov kosmonaut Konstantin Borisov.

Misija je započela lansiranjem kapsule na SpaceX-ovoj Falcon 9 raketi 26. augusta 2023. godine, a dan kasnije je posada stigla na ISS. Za Moghbeli i Borisovog je ovo bio prvi let u svemir, a za Mogensena i Furukawu drugi.

Posada Crew-7 je kratko dijelila ISS s novom posadom Crew-8, koja je stigla na ISS u četvrtak 5. marta.

SpaceX je dosad za NASA-u lansirao osam operativnih letova astronauta na ISS, plus jedan testni let s posadom. NASA je odabrala SpaceX za ovaj posao još u septembru 2014. godine.

Ugovor je imao i Boeing, no dosad nije slao NASA-ine astronaute u svemir. Ipak, to bi se uskoro trebalo promijeniti. Prvi let Boeingove kapsule Starliner očekuje se početkom maja. Misija pod nazivom Crew Flight Test šalje dva astronauta na ISS, gdje će boraviti desetak dana.