Apple
0

Steve Jobs predstavio iPad 2

Sarajevo-x.com
Kako je i najavljeno, šef američkog kompjuterskog giganta Applea Steve Jobs predstavio je javnosti novu verziju iPada na eventu koji se održao u srijedu.

Na početku press konferencije Jobs, koji je već mjesec dana na bolovanju, se pohvalio dosadašnjim uspjesima kompanije. Naime, u posljednjih godinu dana downloadovano je 100 miliona knjiga putem aplikacije iBooks. Appleovi developeri su zaradili više od dvije milijarde dolara razvijajući aplikacije za App Store, a nedavno su isporučili i 100-milioniti iPhone.

"U 2001. smo imali iPod, u 2007. iPhone, a u 2010. godini iPad", rekao je Jobs.

Šta je novo u iPadu 2? Potpuno novi dizajn, dramatično brži - novi čip A5, procesor je duplo brži, grafika devet puta brža, a potrošnja baterije kao i kod A4.

iPad 2 posjeduje dvije kamere - sprijeda i straga, ima žiroskop, dosta je tanji, 33 posto tanji od svog prethodnika, a čak je tanji i od iPhonea 4. Nešto je i lakši, a ima i bijela verzija koja će biti dostupna od prvog dana. Cijena će ostati ista kao i za prvi iPad, a počinje od $499 za 16 GB WiFi verziju.

"Kada ovo sve uzmete u obzir, mislim da će 2011. godina biti godina iPada", izjavio je Jobs.

iPad će se naći u prodaji već od 11. marta u Americi, a u ostalim državama 25. marta.

Sa iPadom 2 izaći će i novi iOS 4.3, koji će kako Jobs kaže, imati duplo brži Safari, sa i duplo bržim javascriptom, imat će poboljšanja Airplaya, koji će omogućiti streaming videa sa iPada na Apple TV. Osim toga, popularna OS X aplikacija Photo Booth će biti dostupna na novom iOS-u. iOS 4.3 će biti dostupan također od 11. marta za iPad, iPhone i iPod Touch.

Vezani članci