Tehnologija
9

Sony predstavio α7 II, prvi fotoaparat sa senzorom punog formata i optičkom stabilizacijom slike po pet osa

Klix.ba
Kompanija Sony predstavila je α7 II (ILCE-7M2), nastavak serije modela α7 sa izmjenjivim objektivima, a ujedno i prvu kameru na svijetu sa optičkom stabilizacijom slike po pet osa, dizajniranu za senzor punog formata. Kamera pruža vrhunski kvalitet slike u kompaktnom i laganom dizajnu, kao i ostale tradicionalne pogodnosti koje očekujemo od serije α7.

Exmor CMOS senzor punog formata od 35mm sa 24,3 efektivnih megapiksela kreće se duž pet osa, kako bi minimizirao drmanje kamere, pružajući optičku stabilizaciju slike jednaku zatvaračima koji su do 4,5 puta brži pri korekciji ekspozicije za stabilne slike. Bilježenje oštrih, ručno snimljenih fotografija i video snimaka je moguće u uslovima koji su do sada zahtijevali stativ. U ovom i drugim scenarijima, korisnici mogu da uživaju u lijepim fotografijama napravljenim sa senzorom punog formata uz sve pogodnosti stabilizacije slike. Upravo ugrađena stabilizacija slike pruža oštrinu fotografija zabilježenih i E-mount objektivima, koji koriste opcioni adapter za objektiv poput modela LA- EA4 ili LA- EA3. Pratite korigovane fotografije uživo na LCD ekranu kamere ili OLED pretraživaču, omogućavajući fino podešavanje kadrova i fokusa čak i pri korištenju telefoto objektiva ili makro objektiva.

Široka pokrivenost brzog i preciznog autofokusa sa 117 autofokusnih polja sa faznom detekcijom u kombinaciji sa 25 tačaka AF sa detekcijom kontrasta, omogućava izvanredne mogućnosti praćenja autofokusa i jasno hvatanje subjekata u pokretu. Unaprijeđeni Sony algoritam za predviđanje tijela u pokretu rezultuje poboljšanim performansama od 1,5 puta, pa pored toga što autofokus nastavlja da prati subjekat tokom brzog kontinuiranog slikanja (do 5 fps-a), veoma brzo i reaguje do 30 posto brže od prethodnih modela.

Ovaj model odlikuju i Exmor™ CMOS senzor od 24,3 megapiksela, kao i napredni BIONZ X procesor čime je povećana osjetljivost, kao i nivo detalja i prirodnih tekstura, dok je istovremeno značajno smanjen šum na fotografijama čak i u slabo osvijetljenim prostorijama. Također, zahvaljujući senzoru punog formata i BIONZ X procesoru, postiže se superioran kvalitet slike i obogaćuju mogućnosti snimanja video materijala. Model α77 II podržava snimanje u XAVC-S formatu, što omogućava izvanredan kvalitet Full HD video snimaka čak i pri velikim brzinama od 50Mbps. Što se tiče audio snimaka, koristi se linearan PCM, dok se materijal čuva u MP4 formatu.

Oblik i visina drške nove α77 II održavaju kameru stabilnom čak i pri korištenju velikih telefoto objektiva. Okidač je pomjeren bliže prednjem dijelu, a zajedno sa povećanom veličinom dugmeta, doprinosi smanjenom drmanju kamere. Da je udobnost snimanja bila prioritet u razvoju dizajna svjedoči i činjenica da je deset podesivih dugmića kreirano kako bi mogli da obavljaju bilo koju od 56 funkcija. Nagnut displej opremljen je White MagicTM LCD ekranom za izvanrednu vidljivost čak i pod sunčevim svjetlom.

XGA OLED Tru-Finder pretraživač sa rezolucijom od 2,36 miliona tačaka i visokim kontrastom, omogućava vjernu reprodukciju podešavanja, fino podešavanje fokusa koristeći uvećani prikaz na ekranu i bokeh efekat. Zahvaljujući tome što je kamera u potpunosti kompatibilna sa APS-C, prikazuje cijeli pregled čak i kada se koriste APS-C objektivi.

Izdržljivost i lakoću modela α77 II osigurava čvrsta konstrukcija legure magnezijuma na vrhu, prednjem prekrivaču i internim strukturama, dok snažna okvirna struktura lako barata sa velikim telefoto objektivima i teškim video objektivima. Kamera je dizajnirana za korištenje u brojnim avanturama, pa nema razloga za brigu o njenoj sigurnosti. Takođe, model α77 II omogućava za 40 posto brže uključivanje kamere od trenutno aktuelnih modela.

Sve video zapise i fotografije možete podijeliti sa porodicom i prijateljima, povezivanjem na vaš pametni telefon, tablet ili laptop računar zahvaljujući Wi-Fi i NFC standardima. Takođe, instaliranjem Lens Compensation aplikacije korisnici mogu ručno podesiti korekciju vrijednosti za periferno sjenčenje, hromatske aberacije i izobličenje.