Nova rješenja
3

Realme najavio prvi SLED 4K smart TV na svijetu

D. B.
Kompanija Realme je najavila prvi SLED 4K smart TV na svijetu.

Realmeov "pametni" SLED 4K TV još uvijek nije spreman za prodaju, ali predstavlja interesantnu alternativu QLED TV uređajima.

SLED tehologija će debitovati na 55-inčnom TV-u kompanije Realme. Nova vrsta panela će isporučiti 108-postotnu pokrivenost NTSC spektra boja, ali će količina plavog svjetla ostati pod kontrolom. Atest je obavila kompanija TUV Rheinland.

SLED tehnologija je novi pristup LCD formuli, a glavna inovacija se odnosi na pozadinsko osvjetljenje.

Tipično, pozadinsko osvjetljenje je bijelo, a ono se "provlači" kroz RGB filtere kako bi se proizvele tri osnovne (primarne) boje, crvena, žuta i plava.

Međutim, to baš i nije tako u slučaju SLED tehnologije, jer pozadinsko svjetlo koristi crvene, zelene i plave LED diode. To je i dalje LCD tehnologija, što znači da ima polarizatore i sloj tečnog kristala.

Tehnologija je drugačija i od QLED tehnologije, koja se zasniva na plavom pozadinskom osvjetljenju i koristi kvantne tačke koje apsorbuju plavo svjetlo te emituju crveno ili zeleno. Nakon toga LCD sloj pomaže u kontroli količine svjetlosti koja prolazi kroz svaki piksel.

Cilj je ne samo dobiti crvenu, zelenu i plavu svjetlost, nego i optimalnu valnu dužinu za svaku boju. Time se stvara širi spekar boja i poboljšava kvalitet slike.

Realme vjeruje da je SLED tehnologija superiornija u odnosu na QLED. Rivali Samsung i OnePlus već imaju QLED TV uređaje u Indiji, a ovo je Realmeov pokušaj da im pokvari posao.