Jednostavna i efikasna
21

Aplikacija Snapseed za Android nastavlja živjeti, dobila manju nadogradnju

D. B.
Snapseed, klasična i voljena aplikacija za uređivanje fotografija, nedavno je dobila niz manjih promjena za verziju namijenjenu uređajima s operativnim sistemom Android.

Google je 2012. godine kupio kompaniju Nik Software, koja je prvobitno razvila Snapseed, a od tada je aplikacija doživjela veliki redizajn 2017. godine uz dodatak tamne teme nešto kasnije te godine. Međutim, značajne nadogradnje funkcija su bile manje česte.

Snapseed je 2023. godine dobio dvije nadogradnje s izvjesnim porastom broja verzija u roku od nekoliko mjeseci. Ove sedmice je stigla verzija 2.22, otprilike osam mjeseci nakon prethodne nadogradnej. Najnovija verzija, koja postepeno stiže do korisnika od prošle sedmice, čini se da ne donosi značajne promjene korisnicim, bar na prvi pogled.

I dok neki mogu reći da aplikacija pokazuje znakove starosti, čini se da će Snapseed nastaviti postojati, a danas je veoma popularan izbor mnogih korisnika zbog svojih lokalnih operacija nevezanih za servere, ali i jednostavnog te moćnog interfejsa.

Dizajn aplikacije omogućava korisnicima da brzo uređuju fotografije i biraju različite aspekte pokretima gore i dole, odnosno podešavaju vrijednosti pokretima lijevo i desno. Na ovaj način je korisnicima omogućeno efikasno iskustvo uređaivanja na mobitelima.

S obzirom na to da ima vjernu bazu fanova, nije čudo što Google zadržava Snapseed i u vrijeme kad nudi brendiranu konkurentsku aplikaciju.

Google Photos, sa svojim Magic Editorom i alatima pokretanim AI tehnologijom, definitivno je Googleova flagshio platforma za uređivanje fotografija. Ova aplikacija nudi napredne alate za uređivanje zasnovane na AI tehnologiji, koji su nedavno postali dostupni svima. Međutim, Snapseedov unikatni korisnički interfejs i pojednostavljen pristup nastavljaju čuvati svoje mjesto u srcima mnogih fotografa i amatera.

Najnoviji update je možda mali, no signalizira Googleovu stalnu posvećenost održavanju ove aplikacije, što je svakako dobra vijest za njene mnogobrojne fanove i korisnike.