Zbog curenja helija
0

Misija svemirske kapsule Starliner ponovo odgođena, novi datum nije objavljen

D. B.
Prvi let kapsule Starliner s posadom ponovo je odgođen iako je trebala biti lansirana prije više od dvije sedmice, a ovog puta čak nema ni datuma novog pokuđaja.

U emailu poslanom medijima, američka svemirska agencija NASA je saopćila da otkazuje lansiranje planirano za 25. maj. Prva misija Boeingovog Starlinera, koja uključuje posadu, odgađana je nekoliko puta, no u ovom slučaju nema novog datuma.

"NASA će saopćiti više detalja kada budemo imali jasniji put za nastavak", navodi se u saopćenju.

Prvi pokušaj planiran za početak ovog mjeseca je propao zbog neispravnog ventila za otpuštanje kisika na ULA Atlas V raketi koja je trebala ponijeti kapsulu Starliner u svemir. Inženjeri su zamijenili ventil te je lansiranje pomjereno za nekoliko dana iste sedmice, no ponovo je odgođeno. NASA je 14. maja saopćila da inženjeri rade na rješavanju problema s curenjem helija iz pogonskog sistema svemirske letjelice. Svemirska agencija je nekoliko dana kasnije saopćila da je curenje "stabilno te da ne predstavlja rizik tokom leta". Određen je novi datum, no čini se da se problemi nastavljaju.

"Tim održava sastanke već dva dana i procjenjuje let, performanse sistema i redundantnost. Još uvijek ima posla na ovim poljima te se razgovara o sljedećoj mogućoj prilici za lansiranje", poručili su iz NASA-e.

Upravo su odgađanja obilježila razvoj Starlinera, no prostora za rizik nema, jer će u kapsuli tokom misije biti dvoje astronauta, Butch Wilmore i Suni Williams.