Ima ogroman potencijal
20

Teleskop Euclid zabilježio nove impresivne fotografije svemira

D. B.
Nedavno lansirani svemirski teleskop Euclid, koji pripada Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), pokazao je svoju optičku moć tako što je napravio nevjerovatne fotografije nebeskih objekata raširenih u ogromnom svemiru.

Euclid Consportium je objavio veću količinu prvih naučnih podataka i fotografija koje je zabilježio teleskop Euclid. Zanimljivo, ove fotografije visoke rezolucije su gotovo četiri puta oštrije od onih koje su snimili teleskopi na Zemlji. Prve fotografije prikazuju više od 1.500 milijarde zvijezda "siročadi" raširenih po galaktičkom jatu udaljenom 240 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. Ogromni klaster poznat kao Persej sadrži hiljade galaksija. Astronomi s Univerziteta u Nottinghamu su rasvijetlili porijeklo ovih kosmičkih lutalica.

Zvjezdana siročad se identificiraju po njihovoj plavkastoj nijansi i grupisanom rasporedu, što je navelo istraživače na hipotezu o njihovom porijeklu. Vjeruje se da su ove zvijezde nekada bile dio rubova galaksija ili manjih jata galaksija poznatih kao patuljci prije nego su ih rastrgale gravitacijske slile.

Ranije se smatralo da ova zvjezdana siročad kruže oko najveće galaksije u jatu nakon što budu odvojene od svojih matičnih galaksija. Međutim, nova zapažanja su donijela iznenađujuće otkriće. Umjesto da kruže oko jedne dominantne galaksije, zvjezdana siročad kruže oko položaja između dvije najsjajnije galaksije jata.

"Ovo novo zapažanje sugeriše da je masivno Persejevo jato možda nedavno pretrpjelo spajanje s drugom grupom galaksija. Ovo nedavno spajanje je moglo izazvati gravitacijski poremećaj uzrokujući da ili najmasivnija galaksija ili zvjezdana siročad odstupe od svojih očekivanih orbita, što je rezultiralo uočenom neusklađenošću", izjavio je astronom Jesse Golden-Marx.

Euclidov program Early Relase Observations je izdvojio 24 sata za ciljanje različitih nebeskih objekata, što je rezultiralo opažanjima oko 11 miliona objekata vidljive svjetlosti i pet miliona infracrvenih objekata.

Euclidove rane opservacije su već iznjedrile nevjerovatna otkrića. Teleskop je dosad snimio dosad neviđene fotografije svemira otkrivajući novoformirane planete, ekstragalaktička zvjezdana jata pa čak i patuljaste galaksije male mase.

Euclid Consoirtium, koji uključuje astronome s različitih instituta, uključujući Univerzitet u Manchester u Nottinghamu, detaljno je opisao nalaze u više od 10 naučnih radova.

"Izuzetni podaci koje Euclid isporučuje na velikom dijelu neba obećavaju revoluciju u našem razumijevanju tamne energije. Izuzetno je uzbudljivo biti dio tima koji radi na izvlačenju ovih glavnih naučnih rezultata", kazao je Michael Brown, profesor astrofizike na Univerzitetu u Manchesteru.

Jedna studija je fokusirana na proučavanje udaljenih galaksija iz ranih godina svemira.

Nedavno objavljene fotografije prikazuju skupove crvenih galaksija, koje djeluju kao lupa za snimanje udaljenih nebeskih objekata skrivenih iza njih. Ovaj fenomen, poznat kao gravitaciono sočivo, omogućava astronomima da posmatraju i proučavaju objekte koji bi inače bili previše slabi ili udaljeni da bi bili otkriveni.

Astronomi su zahvaljujući ovom prirodnom fenomenu otkrili 29 svijetlih galaksija iz prve milijarde godina svemira. Ove daleke galaksije pružaju uvid u kosmičku zoru, bacajući svjetlo na formiranje i evoluciju galaksija tokom "djetinjstva univerzuma".

Ove fotografije pokrivaju područje manje od 1 posto punih dubinskih opservacija, što pokazuje da će se pomoću Euclida u narednim godinama biti otkrivene hiljade radnih galaksija. To će predstavljati evoluciju u razumijevanju kako i kada su se formirale galaksije nakon Velikog praska.

Astronomi ističu da su prve fotografije tek vrh ledenog brijega. Teleskop će napraviti milione ovakvih fotografija u narednim godinama i tako utrti put ka otkrićima i širenju razumijevanja svemira.

Ovaj rani bogati rudnik podataka jasno pokazuje izvrsnu optičku moć teleskopa Euclid, koji je lansiran 2023. godine u sklopu misije Dark Energy Satellite Mission, čiji je cilj mapiranje misteriozne tamne materije i energije.