Nakon dugog čekanja
37

Evropljani uspješno lansirali svoju novu raketu u svemir: Ariane 6 je ponos Evrope

F. H.
Foto: Twitter/ @ESA_transport
Foto: Twitter/ @ESA_transport
Najnoviji evropski raketni lanser Ariane 6 uspješno je poletio s evropske svemirske luke u Kourouu u Francuskoj Gvajani.

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je na Twitteru kako bi proslavila svoje lansiranje, što je dio napora da se Evropa stavi na kartu za lansiranje satelita i da se razlikuje od konkurenata kao što je Elon Musk.

Iako je raketa uspješno poletjela s lansirne rampe u svemirskoj luci, agencija će službeno lansiranje moći proglasiti uspješnim tek nakon više od sat vremena uspješnog leta.

Prije toga, inženjeri još uvijek mogu prekinuti misiju ako raketa pokaže znakove odstupanja od planirane putanje.

Takva lansiranja obično imaju visoku stopu neuspjeha.

Mnogo toga ovisi o uspjehu lansiranja nakon što je prethodnik Ariane 6, Ariane 5, umirovljen.

Sama Ariane 6 odgođena je nekoliko godina zbog niza problema uključujući pandemiju Covid-19 i rusku invaziju na Ukrajinu.

Raketa se nada da će biti jeftinija od svoje prethodnice i potpuno je evropska kreacija - koju je razvilo trinaest evropskih zemalja predvođenih Francuskom.

"Ariane 6 će pokrenuti Europu u svemir. Ariane 6 će ispisati povijest", komentirao je prije lansiranja Josef Aschbacher, glavni direktor Evropske svemirske agencije.

Raketu je izradila francuska tvrtka ArianeGroup, a njome upravlja podružnica Arianespace u ime Europske svemirske agencije.

Nakon uspješnog lansiranja, raketa će sudjelovati u svojoj prvoj komercijalnoj misiji s francuskim špijunskim satelitom u prosincu.