Tehnologija
12

Računar prvi put pobijedio čovjeka na testu inteligencije

Klix.ba
Računar je uspio prvi put da pobijedi ljudsku inteligenciju na testu koja se odnosi na verbalno rasuđivanje.

Test je bio koncipiran u tri kategorije: logika (prepoznavanje uzroka na dijelovima fotografija), matematika (prepoznavanje uzoraka u brojevima) i verbalno rasuđivanje.

Računari su na prethodnim testovima imali poteškoće u kategoriji verbalnog rasuđivanja, a koje se odnosi na analogiju, sinonime, klasifikaciju i antonime.

Na web stranici Amazon Mechanical Turk 200 ljudi i novi računar odgovarali su na ista pitanja iz kategorije verbalnog rasuđivanja gdje je prvi put računar uspio da postigne rezultate bolje od čovjeka.

Microsoft je u saradnji s Kineskim univerzitetom za nauku i tehnologiju izradio mašinu koja ima sposobnost dubinskog učenja i koja problemima prilazi na novi način.

U prošlosti računari su koristili tehniku analize podataka u kojoj su uzimali veliki broj tekstova i pronalazili vezu s drugim riječima. Ova metoda posebno je efikasna za prevođenja, ali se i zasniva na pretpostavci da jedna riječ ima samo jedno značenje.

Računari su zbog te pretpostavke imali poteškoća sa sinonimima i antonimima, odnosno sa zadacima koje prosječan čovjek vrlo lako savlada pomoću konteksta.

Nova metoda prepoznaje da li se pitanje iz teksta odnosi na analogiju, klasifikacije, sinonime ili antonime, dok u drugoj fazi sistem analizira srodne riječi koristeći uglavnom rasuđivanje za utvrđivanje konteksta.