Za školstvo 21. stoljeća
362

Programerska platforma sarajevskih gimnazijalaca: Imamo proizvod potreban cijeloj Evropi

Benjamin Redžić
Imad Dumanjić, Din Asotić i Haris Imamović (Foto: A. L./Klix.ba)
Imad Dumanjić, Din Asotić i Haris Imamović (Foto: A. L./Klix.ba)
Maturanti Pete gimnazije u Sarajevu Din Asotić, Imad Dumanjić i Haris Imamović su tvorci platforme za koju smatraju da će učenicima olakšati učenje programiranja i da može biti važan izvozni proizvod Bosne i Hercegovine. Din je objasnio o kakvoj je platformi riječ.

Uvjereni su da su kao gimnazijalci na smjeru za informacione tehnologije napravili platformu koja može biti dio školskih sistema širom Evrope, odnosno četvrte industrijske revolucije koja podrazumijeva automatizaciju, robotizaciju svakodnevnih aktivnosti. Kao razlog zašto su se odlučili na to ističu nedostatak stručne literature, posebno one za predmet Programiranje. To je značilo da nisu mogli učiti, niti vježbati programski jezik za koji su napomenuli da se proučava u većini škola, a to je -C++. Naš sagovornik je objasnio kakva je to platforma nazvana REBED.

"Kao i matematika, programiranje se najbolje uči vježbanjem. Zbog navedenog odlučio sam formirati ekipu i započeo raditi na web platformi koja bi sadržavala zadatke iz jezika C++, koja ima objašnjenja i rješenja. Rješenjima se uče sintakse, a objašnjenjima se uči logika programa. Na tome je trebalo sve ostati. No, mlađi brat Sadžid i ja smo nedavno dobili pristup novoj vještačkoj inteligenciji za generaciju teksta koji se nakon manjih modifikacija mogao izvježbati za razvoj koda, i to u raznim programskim jezicima", ukazao je Din.

Kasnije su se na razvoju platforme angažovali Imad i Haris, podijelili su zadatke i za dva mjeseca napravili platformu s kursevima za deset programskih jezika (C++, C#, C, Java, JavaScript, Ruby, Python, Objective-C, PHP), kao i za učenike osnovnih škola (qBasic). Platforma ima 3.000 objašnjenja i rješenja. Kakvi će kursevi u konačnici biti?

"Kursevi će pri završetku izrade biti podijeljeni na tri nivoa i dvije dodatne sekcije - dodatni zadaci s hiljadama zadataka za vježbu te funkcije i metode, koja sadrži objašnjenja za sve bitne funkcije i metode u programskim jezicima, a koje mogu koristiti i čak iskusni programeri kao podršku vlastitom kodu. Sve to je na bosanskom jeziku. Namjeravamo dodati kurseve za još mnoge najbolje plaćene programske jezike. Već smo apsolutno najveća platforma ovog tipa na našem govornom području, a i jedna od najvećih u Evropi, ako ne i najveća", konstatovao je.

Vještačka inteligencija

Naglasio je da su se koristili najnovijom vještačkom inteligencijom. Shodno tome, pitali smo kakva je to vještačka inteligencija.

"To je vještačka inteligencija koju je jedna kompanija iz inostranstva razvila za generaciju teksta. Funkcioniše na autoregresivnom GPT-3 modelu, odnosno uči iz prethodnih upotreba. Manipulacijom ovog modela može se napraviti vještačka inteligencija za pisanje koda u skoro svim popularnim, pa i manje popularnim programskim jezicima. Mi svojim djelovanjem i upotrebom ovog modela pomažemo njegovo razvijanje, a zauzvrat imamo priliku napraviti nešto što bi moglo imati neprocjenjiv značaj za obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini i Evropi", izjavio je Din.

Namjera im je da po ovom pitanju sarađuju sa većim brojem kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom, a krajnji cilj je osloboditi čovjeka od teških fizičkih poslova i rješavanje mnogih problema.

Šta će dobiti učenici

Sagovornik Klix.ba potom se osvrnuo na to šta će učenici konkretno dobiti njihovom platformom.

"Sve ono što im je potrebno za predmet Programiranje i još mnogo više od toga. Ovo bi bio neopisivo veliki skok u odnosu na ono što im je trenutno dostupno. Pružila bi im se mogućnost da uče programiranje u bilo kojem modernom programskom jeziku, kao i to da se nauče prilagođavati raznim poslovnim okruženjima u kojima se programeri često moraju prebacivati sa jednog programskog jezika na drugi kako bi završili projekat. REBED će biti značajan i za sve one koji žele ući u svijet programiranja, ali i za iskusne programere kojima treba podsjetnik za određene funkcije u nekom od programskih jezika", ukazao je.

Već rade na tome da platforma postane dio školskog sistema u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu očekuju pomoć Vlade Kantona Sarajevo.

"Obrazovni sistem se mora suštinski promijeniti. No, REBED je takva platforma da je učenici mogu koristiti bez obzira na to kakve će promjene biti. Obim joj je takav da će biti i više nego primjenjiva u nastavnom procesu. Cilj je da pristup kursevima bude besplatan za sve đake. Da bi se to ostvarilo, potrebna nam je podrška Vlade KS sa kojom trenutno pregovaramo, a koji djeluju dobro i nadamo se da ćemo uskoro moći najaviti platformu kao zvaničnu pomoćnu literaturu, što bi za nas bila velika stvar. Bit će nam potrebna podrška profesora i učenika širom zemlje kako bismo znali njihove želje i zahtjeve te kako bismo se prilagođavali njihovim potrebama", naveo je.

Važan izvozni proizvod?

Mišljenja su da imaju nešto što može postati važan izvozni proizvod Bosne i Hercegovine.

"Trenutno ne postoji platforma kojom bi se objedinili svi elementi koji bi bili razvijeni do te mjere da takvo nešto ne možete naći bilo gdje drugo. Iako Bosna i Hercegovina posebno kasni za ostatkom kontinenta, ni ostale države se ne mogu pohvaliti ovakvom bazom podataka s objašnjenjima. S obzirom na navedeno, plan je platformu ponuditi školama i vladama širom Evrope te prevoditi je na ostale jezike. Svaka će biti zaključana za državu čija je vlada pomogla u njenoj izradi. Ovo je bitno, jer želimo da svaki učenik ima jednake prilike za učenje kodiranja. Ovo je unikatna prilika za Bosnu i Hercegovinu da pokaže da ima šta ponuditi Evropi", ocijenio je.

Din je poručio da Bosna i Hercegovina nema šta tražiti ako nema kvalitetan proizvod. Upravo je REBED istakao kao kvalitetnim proizvodom koji će biti sve potrebniji.