Tehnologija
3

Predstavljen prvi prozirni kompjuter

Klix.ba
Na konferenciji za tehnologiju, zabavu i dizajn (TED), koju u Los Angelesu organizuje privatna neprofitna fondacija Sapling, predstavljen je prvi prozirni kompjuter koji dozvoljava korisnicima da dodiruju digitalni sadržaj koji se u njemu nalazi.

Jinha Lee, saradnik na TED-u, je kompjuter SpaceTop 3D razvijao u saradnji sa Microsoftom.

"Dopuštanje interakcije između ljudi i mašina, slične onoj sa ostalim objektima, cijeli proces korištenja kompjutera može učiniti veoma intuitivnim", rekao je Lee za BBC te dodao da očekuje da se ovakvi sistemi počnu koristiti u javnosti u narednih deset godina.

Sistem se sastoji od transparentnog LED ekrana sa ugrađenim kamerama koje prate pokrete ruku i kretanje očiju korisnika. Dizajn je inspirisan onim za šta Lee vjeruje da je potrebno ljudima za interakciju sa objektima.

"Prostorno pamćenje, tokom kojeg tijelo intuitivno pamti gdje se šta nalazi, je veoma bitna ljudska sposobnost", kazao je Lee.

Prijenos te sposobnosti u digitalni svijet bi mogao omogućiti ljudima da mnogo lakše koriste kompjutere te izvršavaju mnogo kompleksnije zadatke.

"Ukoliko radite sa nekim dokumentom, možete ga podići i listati kao stvarni objekt. Razlika između onoga o čemu dizajner razmišlja i onoga što kompjuter može uraditi je ogromna. Ukoliko možete ruke uroniti u kompjuter kako biste rukovali digitalnim sadržajem, mogli biste mnogo lakše ispunjavati svoje ideje", rekao je Lee.

Međutim, mnogi ne vjeruju da će ovakvi kompjuteri postići uspjeh na tržištu.