Dugo očekivana funkcija
2

Nearby Share stigao na Windows, omogućava prijenos podataka s PC-ja na Android

D. B.
Googleova funkcija Nearby Share sada je dostupna na Windowsu kao beta aplikacija.

Nakon što je najavio planove za dolazak funkcije Nearby Share na Windows tokom CES-a 2022 godine, Google je konačno ispunio obećanje te isporučio Windows aplikaciju u beti kako bi korisnici Androida mogli dijeliti fotografije, dokumente, fajlove i linkove između Android uređaja i Windows PC-ja.

Potrebno je da Windows Nearby Share bude instaliran i konfigurisan kako bi se započelo slanje i primanje fajlova između Android i Windows uređaja. Google podržava Windows 10 i noviji, ali zasad nema podrške za laptope s ARM procesorima. Nearby Share se može podesiti tako da omogući dijeljenje sa svima, samo s kontaktima korisnika ili da se ograniči samo na vlastite uređaje. Također, radit će bez obzira da li je aplikacija otvorena na desktopu ili radi u pozadini.

Nearby Share na WIndowsu omogućava drag & drop funkciju za transfer fajlova, a ako su oba uređaja logovana na isti Google nalog, proces je čak i brži jer se fajlovi automatski prihvataju i prebacuju. Proces se odvija čak i kada su ekrani mobitela i laptopa ugašeni.

Google testira Nearby Share u SAD-u i na drugim područjima, no mnogo evropskih zemalja ga još uvijek neće dobiti uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Španiju.