Aplikacija Phone Link
20

Sinhronizovanje iPhonea s Windowsom 11 dostupno svim korisnicima

D. B.
Nakon što je lansirao betu u februaru, Microsoft je sada svim korisnicima omogućio Phone Link iOS podršku.

Iz Microsofta poručuju da je podrška aplikacije Phone Link za iPhone sada dostupna svima, a kako je najavljeno u februaru, aplikacija omogućava sinhronizaciju poziva, kontakata i poruka, uključujući ograničenu iMessage podršku, između iPhonea i PC-a.

Phone Link postoji za ANdroid od 2015. godine, no ovo je prvi put da podržava iPhone. Microsoft je pokrenuo fazno lansiranje počevši od odabranih Windows Insider testera krajem februara, a nakon toga je se prošlog mjeseca krenulo u uvođenje opće dostupnosti. Iz kompanije je obećano da će svi korisnici Windowsa 11 dobiti podršku do sredine maja, tako da već danas oni koji koriste Windows PC i iPhone mogu koristiti i Phone Link.

Ipak, treba reći da Phone Link za iPhone ima nekoliko ograničenja koja nemaju Android mobiteli. Prvo, iako je podržana iMessage sinhronizacija, ona ne funkcioniše u slučaju grupnih chatova, kao ni za slanje fotografija i klipova. Osim toga, glasovne poruke i iMessage aplikacije neće raditi, no sinhronizacija bi uprkos tome mogla biti korisna te uštedjeti vrijeme za "prelazak" s kompjutera na mobitel i obrnuto.

Kako bi se Phone Link koristio, potrebno ga je pronaći u Windows taskbaru. Nakon pokretanja aplikacije je potrebno podesiti nekoliko stvari na oba uređaja. Prvo se odabire iPhone kao tip uređaja, a potom se koristi njegova kamera za skeniranje QR koda u Phone Link aplikaciji. Uređaji se spajaju putem Bluetootha, ali je potrebno potvrditi nekoliko dozvola na iPhoneu i PC-u. Phone Link podržava svaki iPhone koji koristi iOS 14.0 ili noviji.