NASA-in prenos
133

UŽIVO / Pratite posljednje trenutke letjelice Cassini prije pada na Saturn

Piše: I. P.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
NASA-in odjel JPL (Jet Propulsion Laboratory) prenosi posljednje trenutke letjelice Cassini koja će oko 14 sati pasti na Saturn gdje će je uništiti njegova negostoprimljiva atmosfera.

Prenos pada je zapravo praćenje događaja u kontrolnoj sobi JPL-a u kojoj će stručnjaci koji su pratili program 20 godina slušati posljednje signale letjelice i njihov konačni prekid.

Letjelica je u aprilu upotrijebila gravitaciju Titana kako bi ubrzala kretanje prema Saturnu. Naučnici su ranije odlučili da je pogonski sadržaj letjelice najbolje isprazniti u cjelosti, a zbog činjenice da se pad neće moći kontrolisati i postoji opasnost da letjelica krene prema Titanu ili Enceladu, mjesecima za koje se pretpostavlja da bi na sebi mogli imati život.


Broadcast live streaming video on Ustream

Kada Cassini uđe u atmosferu Saturna, raspast će se za svega pet minuta. Tokom pada instrumenti će moći iz blizine obaviti mjerenja koja će biti poslana na Zemlju.

Zbog ekstremne udaljenosti Cassinija i Zemlje, pad letjelice očitovat će se tek 20 minuta nakon rušenja. Letjelica je pomogla u otkriću niza činjenica o Saturnu, njegovim mjesecima i svemiru uopće. Cassini je otrkila nekoliko mjeseca, jezera na Titanu i erupcije vode na Enceladusu. Pratila je kretanje i sastav Saturnovih prstena.