Tehnologija
18

VIDEO / Počeo prvi let na solarni pogon preko SAD-a

Klix.ba
Avion Solar Impulse krenuo je iz San Francisca na svoj prvi let preko SAD-a bez kapi goriva. Solar Impuls će u narednim sedmicama sletjeti u Phoenixu, Dallasu, St Louisu, Washington DC-u i New Yorku.

Prije početka ovog leta obavljeno je testiranje koje je trajalo duže od 26 sati, a tim koji upravlja avionom planira da 2015. godine ovim avionom obiđe čitavu planetu.

Avion je poletio iz Moffett Fielda u San Franciscu, a naredna stanica mu je Phoenix. Let se održava u okviru Inicijative Čiste generacije, kako bi se političari i biznismeni potakli na razvoj i usvajanje tehnologija obnovljive energije.

Solar Impulse HB-SIA prvi je solarni avion na svijetu koji je u stanju krstariti nebom bez kapi goriva, čak i noću. Raspon krila ovog aviona veći je nego na Boeingu 747, ali je težina manja od prosječne težine nekog porodičnog automobila, što mu omogućava da tokom dana apsorbuje dovoljno energije za noćni let. Avion su napravili švicarski izumitelji, Bertrand Piccard i njegov kolega, pilot Andre Borschberg.

Piccard i Borschberg koristit će slijetanja u američkim gradovima kako bi podizali svijest o obnovljivoj energiji, a nadaju se da će svoj let oko svijeta, pogonjen isključivo solarnom energijom, izvesti do 2015. godine. Kako bi to uspjeli, morat će napraviti solarni avion koji može letjeti i po oblačnom vremenu.

Uprkos velikim tehnološkim dostignućima, HB-SIA je još uvijek osjetljiv na nestabilne vremenske prilike. Ipak, već drži svjetski rekord za najduži let na solarni pogon sa ljudskom posadom. Na nebu iznad Švicarske proveo je više od 26 sati neprekidnog leta. Avion pogone četiri propelerna motora, povezana sa 12 hiljada solarnih ćelija u njegovim krilima.