Tehnologija
0

Po Evropi vozom na solarnu energiju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodni voz velike brzine koji povezuje Pariz i Amsterdam bit će prvi u Evropi koji će na jednoj svojoj dionici koristiti struju dobijenu iz solarnih panela, instaliranih na tunelu nad tom prugom, prenosi agencija AFP.

Prvi putnički "zeleni voz" u Evropi prešao je put od Antwerpena do granice sa Holandijom, koristeći solarnu energiju.

Tunel u Antwerpenu, na sjeveru Belgije, dug 3,6 kilometara i vrijedan 15,6 miliona eura, bit će pokriven sa 16.000 solarnih panela površine 50.000 kvadratnih metara, veličine osam nogometnih stadiona.

Struja će napajati infrastrukturu na pruzi, osvjetljenje, signale i služit će za potrebe u samom vozu, a bit će isporučivana i Antwerpenu.

Panele gradi belgijska kompanija za solarnu energiju Enfinity, koja će proizvoditi 3.300 megavat-sati struje godišnje, što je jednako prosječnoj godišnjoj potrošnji u približno 950 obitelji.

Panelima će se uštedjeti 47,3 miliona kilograma emisija ugljičnog dioksida tokom dva desetljeća. Primjena solarne energije smatra se metodom za smanjenje ispuštanja ugljika iz sektora željeznice.

"Korištenjem električne struje, proizvedene na licu mjesta eliminiramo gubitke energije i transportne troškove", rekao je direktor kompanije Enfinity Steven de Tollenaere.

Kompanija se nada da će taj projekt razviti nove instalacije u SAD-u i drugim dijelovima svijeta, navodeći da su željeznički hangari idealna mjesta za takve instalacije u budućnosti.

Mogućnost primjene takve tehnologije se razmatra u SAD-u na brzoj pruzi Tucson - Phoenix u Arizoni.

U Italiji, EU finansira postavljanje solarnih panela na krovu voza koji osiguravaju električnu struju za klimatizaciju vagona.

Francuska također razmatra mogućnost uvođenja te tehnologije radi korištenja struje za osvjetljenje i prozračivanje voza u regiji Poitou-Charentes.