Revolucija za svijet protetike
2

Plastika osjetljiva na dodir koja se sama popravlja

Klix.ba
Naučnici širom svijeta već duže vrijeme rade na materijalima koji imaju sposobnost samostalnih popravki, a jedan istraživački tim sa Univerziteta Stanford je napravio značajan napredak na tom polju.

Oni su uspjeli napraviti materijal koji ne samo da ima sposobnost da se sam popravlja na sobnoj temperaturi, već i reaguje na dodir. Materijal, koji se može sam popraviti u roku od 30 minuta nakon nanošenja štete, je napravljen kombinovanjem čestica nikla i plastičnog polimera. Materijal je rastezljiv, savitljiv i ima izvrsnu provodnost.

Međutim, najvažnija od svega je činjenica da je materijal dugovječan. Testiranje je pokazalo da i nakon što se materijal rasiječe 50 puta na istom mjestu, on zadržava svoju originalnu jačinu i čvrstoću. Materijal može provoditi električnu energiju, što znači da se može koristiti za izradu naprednih proteza, koje će korisniku omogućiti da osjeti stisak ruke ili savijanje zglobova.

Naučnici trenutno pokušavaju poboljšati rastezljivost supstance i napraviti je providnom kako bi se mogla koristiti i u izradi elektronskih uređaja. Međutim, prema njihovim riječima, komercijalizacija materijala je još godinama daleko.