Microsoft
0

Piratski softveri ugrožavaju korisnike

FENA
Microsoft je objavio rezultate opsežnog istraživanja agencije TNS provedenog među više od 38.000 korisnika iz 20 zemalja svijeta o njihovoj percepciji o problemima koje sa sobom nosi piratski softver.

Ti rezultati nude jasne dokaze o svjesnosti korisnika o opasnostima kojima se izlažu ukoliko koriste piratski softver. Njih 3:1 se slaže da piratski softver nije siguran, a 82 posto ispitanika preporučuje korištenje originalnog softvera svojim prijateljima.

"Korisnici nam jasno daju do znanja da ih piratski softver ugrožava", rekao je generalni savjetnik za antipiratstvo i antikrivotvorstvo Microsofta David Finn.

"Ono što je još bitnije jeste činjenica da upravo korisnici traže od IT industrije i svojih vlada da učine nešto u vezi s tim. Žele dobiti adekvatnu edukaciju da bi bili u mogućnosti da sebe zaštite. Naše opredjeljenje je da učinimo sve što je u našoj moći i da im pomognemo", dodao je Finn.

Podaci koji su danas objavljeni pokazuju da iako je šira javnost svjesna problema piratstva i krivotvorenja, više od 70 posto ispitanika vjeruje da je originalan softver sigurniji, stabilniji i ima mogućnost jednostavnije nadogradnje.

Kao dio ovogodišnjeg Dana akcije korisnika, kompanija ponovo podsjeća na svoje edukcijske resurse koji su pripremljeni radi osiguranja sigurnosti korisnika.

Kada su u pitanju korisnici iz BiH, primjetno je da se njihovi stavovi podudaraju s onim iz globalnog istraživanja. Naime, istraživanje koje je provela agencija IPSOS Strategic Marketing u BiH tokom novembra 2010. i to većinom u malim i srednjim preduzećima pokazuje da 86 posto menadžera vjeruje da korištenje nelicenciranog softvera nije sigurno i može ugroziti njihovo poslovanje.

Komentarišući najbitnije karakteristike softvera za svakodnevno vođenje poslovanja njih 44 posto je istaklo sigurnost, a 35 posto pouzdanost. Kada je riječ o rizicima, 47 posto ispitanika vjeruje da korištenjem piratskog softvera izlažu svoje kompanije opasnosti od gubitka podataka.

"Istraživanje koje je provedeno u BiH nam dokazuje da su naše aktivnosti usmjerene na podizanje nivoa svjesnosti proizvele rezultate i predstavljaju dodatni poticaj da nastavimo s naporima u zaštiti naših korisnika u BiH", naglasila je menadžerica za antipiratstvo u Microsoft BiH Lejla Hadžiabdić.