Tehnologija
0

Phoenix poslao fotografije uzoraka zemlje s Marsa

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/NASA/JPL
Foto: AFP/NASA/JPL
Američka svemirska letjelica Phoenix poslala je na Zemlju fotografije uzoraka zemlje s Marsa, snimljene kroz mikroskop, što će omogućiti geološka istraživanja, prva takve vrste u povijesti istaživanja planeta, priopćili su predstavnici NASA-inog laboratorija 'Jet Propulsion' iz kalifornijske Pasadene, koji upravljaju misijom svemirskog uređaja.

'Prvi put u povijesti istraživanja svemira dobili smo fotografije koje nam mogu poslužiti za geološka istraživanja', rekao je predstavnik laboratorija Michael Hecht, naglašavajući da su na fotografijama vidljive čestice 10 puta tanje od ljudske dlake.

Većina čestica je crvene ili tamne boje, poput površine Marsa. No jedna od njih je srebrnasta i prozirna. Znanstvenici pretpostavljaju da je to kristal soli a ne led, što može biti potvrda i o prisustvu vode na 'Crvenom planetu'.

Čestice zemlje pale su na specijalnu membranu iz oblaka prašine koju je podigao Phoenix prilikom slijetanja na Mars 25. svibnja.

Phoenix je jučer dobio program zapovijedi za početak istraživanja koje vrši iskopavanjem tla Marsa do 60 centimetara dubine. Operacija je dva puta odgođena zbog prekida veza sa Zemljom, koja se uspostavlja s laboratorijem u Pasedeni putem dva satelita.

Misija Phoenixa, koja bi trebala trajati 90 dana, koštala je NASA-u 420 milijuna dolara.

Međutim, znanstvenici smatraju da će svemirska letjelica visine 2,5 metara, teška 350 kilograma, moći produžiti svoju misiju za još mjesec dana.