Tehnologija
13

Osjetite ono što osjeća glavni lik knjige koju čitate

Klix.ba
Jeste li se i kada toliko udubili u čitanje knjige da vam se učinilo kao da ste se isključili iz ovog svijeta i oživjeli u tijelu protagoniste? Nova vrsta knjiga mogla bi još više pojačati taj utisak, koristeći se toplinom i vibracijom da bi reflektovala ono što se dešava u knjizi.

Ovaj projekt nazvan Sensory Fiction kreirala je Media laboratorija univerziteta MIT, iz koje objašnjavaju da njihove knjige prikazuju krajolik i određuju raspoloženje, a da se mogu nositi i čitaocu omogućavaju da osjete ono što je osjećao protagonista knjige. Sve to zahvaljujući senzorima i aktuatorima.

Naslovnica knjige je animirana i to tako da odražava promjenu raspoloženja u knjizi, dok pri čitanju određenih pasusa počinje vibrirati.

Promjene emocionalnog i fizičkog stanja glavnog lika knjige tako aktiviraju diskretnu povratnu informaciju uređaja koji se nosi na prsima i leđima te prati brzinu otkucaja vašeg srca i promjene temperature tijela. Naprimjer, ako je lik iz knjige depresivan, LED svjetla na korici knjige će se prilagoditi da bi stvorila ambijent koji reflektuje ovo raspoloženje. Ako je preplašen, jastuci s vazduhom koje nosite na sebi će vas malo stisnuti. U slučaju da ga je sramota uređaj će vas zagrijati i tako promijeniti temperaturu vaše kože.

Za prototip uređaja je izabrano djelo "The Girl Who Was Plugged" Jamesa Tiptreea Jr. sa mnogo emocija.