Pripreme su u toku
14

SpaceX će ponovo lansirati Starship za tri do pet sedmica

D. B.
Prema informacijama koje dolaze iz kompanije SpaceX, naredno lansiranje rakete Starship bit će obavljeno za oko mjesec dana.

Osnivač i direktor SpaceX-a Elon Musk je putem društvene mreže X saopćio da će sljedeći testni let Starshipa biti obavljen "vjerovatno za tri do pet sedmica".

Starship visok 122 metra je najveća i najsnažnija raketa u historiji. Sastoji se iz dva elementa, a oba su dizajnirana da se upotrebljavaju više puta i to veoma brzo. Prva faza je booster nazvan Super Heavy, dok drugu čini letjelica Starship, ili kraće Ship.

Potpuno sastavljeni Starship je dosad letio tri puta, a lansiranja su obavljanja iz svemirske baze u Teksasu u aprilu i novembru prošle te u martu ove godine. Ogromna raketa je pokazivala sve bolje performanse.

Tokom prvog polijetanja razdvajanje dvije faze nije gilo uspješno, a SpaceX je eksplodirao četiri minute nakon lensiranja. U drugom letu je došlo do odvajanja, no Super Heavy i Ship su se raspali ranije i okončali svoju misiju nakon osam minuta.

Tokom trećeg leta se Super Heavy uspješno postavio u poziciju za planirano spuštanje u Meksički zaljev, no ipak se raspao na visini od 500 metara iznad površine mora. Ship je dostigao orbitalnu brzinu te je letio gotovo 50 minuta, no popustio je pod velikim silama kojim je izložen prilikom povratka u atmosferu Zemlje.

Musk od četvrtog leta Starshipa ima još veća očekivanja. Njegova kompanija se za to priprema već neko vrijeme, obavila je statičke testove Super Heavyja i Shipa koji će se koristiti za misiju tako što je kratko aktivirala njihove Raptor motore dok su oni ostali "usidreni" na lansirnoj rampi u Starbaseu.

SpaceX je nedavno dopremio raketu na lokaciju vjerovatno kako bi obavio još testiranja.

Kompaniji je i dalje potrebna dozvola Federalne administracije za avijaciju, koja nadgleda istragu o tome šta se dogodilo tokom trećeg leta obavljenog 14. marta ove godine.