Ima i "pamćenje"
9

Nova verzija ChatGPT-a može flertovati i podučavati korisnike matematici

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija OpenAI je predstavila najnoviju verziju tehnologije na kojoj je zasnovan njen AI chatbot ChatGPT.

Tehnologija je nazvana GPT-4o i bit će dostupna svim korisnicima ChatGPT-a, uključujući one koji nisu pretplatnici. Ovaj model je brži od prethodnih te je programiran da usvojim odgovorima na pitanja zvuči pričljivo, a ponekad i flertujuće.

Nova verzija može čitati i "razgovarati" o fotografijama, prevoditi tekst s različitih jezika, identificirati emocije iz vizuelnih ekspresija, a ima i memoriju tako da se može "prisjetiti" ranijih upira.

Osim toga, sada je chatbot moguće prekinuti te ima "lakši" konverzacijskih ritam, tako da nema odlaganja između postavljenog pitanja i dobijanja odgovora.

Tokom demonstracije uživo korištenjem glasovne verzije modela GPT-4o, on je ponudio korisne prijedloge o tome kako riješiti jednostavnu jednačinu napisanu na komadu papira umjesto da je sam riješi. Analizirao je kompjuterski kod, prevodio tekst s italijanskog i engleskog jezika te je interpretirao emocije na selfie fotografiji nasmijanog muškarca.

Koristeći topli američki ženski glas, model je pozdravio korisnike te ih pitao kako su. Kada je dobio kompliment, odgovorio je "prestani, postidjet ću se".

Međutim, tehnologija nije savršena. U jednom trenutku je model zamijenio nasmijanog muškarca s drvenom površinom t eje počeo rješavati jednačinu koja mu nije ni pokazana. Ovim je nenamjerno demonstrirano da još uvijek treba vremena kako bi se "ispeglale" greške i halucinacije, koje čine chatbotove nepouzdanim i potencijalno nesigurnim.

No, istovremeno nam sve ovo pokazuje u kojem pravcu ide OpenAi, a moguće je da će GPT-40 postati sljedeća generacija AI digitalnog asistenta, nešto poput "turbo verzije" asistenata Siri ili Google asistenta. Uprkos manama, kada se sve uzme u obzir, čini se da je OpenAI ipak ispred konkurencije.