Tehnologija
0

Novi kompjuteri će se pokretati za nekoliko sekundi

Sarajevo-x.com
BIOS će uskoro postati stvar prošlosti jer stiže nova tehnologija UEFI koja će drastično smanjiti vrijeme pokretanja kompjutera, objavio je "Telegraph".

Nova generacija kućnih kompjutera će se moći pokrenuti za samo nekoliko sekundi, te će dvadeset pet godina stara BIOS tehnologija biti zamjenjena novom koja se naziva UEFI.

Tehnologija BIOS koja se koristila za pokretanje kompjutera od 1979. godine nikada nije bila dizajnirana da bude u upotrebi duži vremenski period i to je jedan od razloga što moderni kompjuteri trebaju dosta vremena da se pokrenu i postanu operativni.

Za razliku od BIOS-a, UEFI (Unfited Extensible Firmware Interface) je dizajniran da se nosi sa potrebama modernih kompjutera i uskoro će biti moćna tehnologija novih kompjutera koja će im omogućiti da se pokrenu i postanu operativni u samo nekoliko sekundi.

"Trenutno je potrebno 25 do 30 sekundi da se pokrene operativni sistem, ali sa tehnologijom UEFI, mi ćemo to vrijeme svesti na samo nekoliko sekundi. Istina, kompjuteri neće biti operativni istog trenutka kada se uključe, ali će biti potrebno mnogo manje vremena nego kod BIOS tehnologije", rekao je šef foruma UEFI Mark Doran.

Tehnolobija BIOS se neznatno izmjenila od njenog nastanka, te ovaj sistem ima velikih problema kako bi se nosio sa evolucijom modernih kompjutera, kao i sa USB tastaturama i USB stickovima.

UEFI je također mnogo prilagodljiviji sistem koji bez problema podržava tastature i ostale dodatne uređaje koji su spojeni na rezličite portove, a koji također podržavaju novu generaciju ekrana na dodir i interfejs koji prepoznaje pokrete.

Eksperti očekuju da će UEFI igrati značajnu ulogu na tržištu početkom sljedeće godine.

Mnoge kompanije vrijedno rade kako bi smanjile vrijeme koje je potrebno da bi se njihovi aparati i mašine pokrenuli jer je faktor vremena jako važan, posebno kod mobilnih telefona i tablet kompjutera. Postoje glasine da se Googleov nadolazeći operativni sistem Chrome pokreće u samo nekoliko sekundi.