Mobile World kongres u Barceloni
0

Nokia predstavila mobitel s kamerom od 41 megapiksel

Sarajevo-x.com
Kompanija Nokia je u ponedjeljak predstavila mobitel koji ima kameru od 41 megapiksel. Ovo se može smatrati pokušajem velikog povratka na tržište mobilnih telefona.

Nokijin novi mobitel je samo jedan u nizu novih uređaja koji su do sada predstavljeni na Mobile World kongresu u Barceloni, godišnjem događaju za predstavljanje inovacija.

Među predstavljenim uređajima je kineski mobitel za koji se smatra da je najbrži na svijetu. On ima ugrađen i projektor.

Kamera mobitela Nokia 808 PureView za sada nema konkurenciju, ona je u grupi profesionalnih kamera koje koštaju nekoliko hiljada dolara. Mobitel ima operativni sistem Symbian. Nokia 808 PureView će koštato oko 450 eura, a na tržištu će se pojaviti u maju. Inovativna kamera će vjerovatno postati i dio ostalih Nokijih mobitela.

Nokia je u posljednjih nekoliko godina u sjeni Applea i Blackberryja, zbog toga je predstavljena i nova jeftinija verzija mobitela iz porodice Lumia. Radi se o Nokiji 610 koja košta oko 189 eura i ima verziju Microsoftovog operativnog sistema Windows 7 prilagođenu mobilnim telefonima.

U nedjelju je kineski proizvođač Huawei dospio na naslovnice kada su zvaničnici izjavili da imaju najbrži "pametni" telefon na svijetu. Ascend D quad ima quad core tehnologiju koja je dvostruko moćnija od one koju ima većina novih uređaja. Mobitel ima i Googleov operativni sistem Ice Cream Sandwich.

Predstavljeni su i mobiteli tajvanskog proizvođača HTC-a, a to su One X, One S i One V. Svaki od njih ima 4,3-inčni ekran napravljen od ojačanog Gorilla stakla te kameru od osam megapiksela.

Još jedno iznenađenje je Samsung Galaxy Beam, mobitel koji ima ugrađen projektor. Uređaj ima operativni sistem Android, a na zid može projektovati fotografije ili video širok 50 inča. Projektor se pokazao kvalitetnim tokom demonstracije u mračnoj sobi. Cijena Galaxy Beama još uvijek nije poznata, a u kupcima će biti dostupan za nekoliko mjeseci.