Mobile World kongres u Barceloni
0
Nokia predstavila mobitel s kamerom od 41 megapiksel
Komentari (31)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
He.bes ti takvu sliku kad joj treba 50 Mb memorije i jos da mi neko zumira perut u kosi...
Ako je neko iole bolje čitao tekst znaće da se ne radi o kameri od 41mpx, već da kamera ima prosječnih 5MPX, koje uz spomenute \"inovacije\" i marketing daju naziv 41 MPX. Malo se informišite SAX-ovci. \" Naravno, natpis na tijelu uređaja je mali marketinški trik, a u praksi, radi se o senzoru koji ne hvata fotke u punoj 41-megapikselnoj rezoluciji. Riječ je o tzv. oversamplingu, procesu obrade signila koji u ovom slučaju uzima podatke iz sedam susjednih piksela i sastavlja ih u jedan, što na kraju rezultira stvarnim fotografijama sa oko 5 megapiskela veličine. Rezultat ovog procesa je poboljšanje rezolucije i odlična redukcija digitalnog šuma.\" Komletan članak na : http://www.info.ba/tekstovi1_tekst.aspx?tid=15813&nadnaslov=&naslov=Telefon%20sa%2041-megapikselnom%20kamerom!&podnaslov=To%20je%20Nokia%20808%20PureView.
moze imat 100 mpx djaba sve ako nema objektiv. digitalni fotoaparat sa solidnim objektivom je neprevaziđen (nevazno koliko mpx)
Koji ce mi vrag ovoliki pixeli , 8 mp i vise nego tamam (mada trenutno imam 2 mp:D )
Ne moze se nikada ovo porediti sa profesionalnim kamerama kako ih vi nazivate (ili DSLR aparatima) jer se ti aparati ne odlikuju velikim brojem megapiksela, nego drugim stvarima (poput visoke ISO razlucivosti, mogucnost mijenjanja objektiva prema potrebi itd)
a mobitel je nekad sluzio za razgovor
Upravu si ti nema aplikacije koju ne moze pokrenut neki mob sa jednom jezgrom, al veci broj jezgri koji rade na vecoj frekvenciji su nekako bolji programerima za njih su to veci \"misici\", tako da programeri u buducnosti mogu praviti neke bolje aplikacije(vjerovatno ce samo igre zahtjevat vise resursa) koji ce biti vrlo zanimljivi i zabavni korisnicima. Isto tako veliki broj proizvodjaca jednostavno mora staviti quad procesor da privuce kupce jer se oni \"pale\" na GHz, RAM memoriju, MP itd...
1. rezolicija display-a je sasvim zadovoljavajuca jer golim okom ne mozes primijetiti razliku izmedju te rezolucije i recimo 480x800, jednostavno ne mozes. 2. Sta onaj sa dual-core mobitelom danas moze raditi sto onaj sa single-core mobielom ne moze? Ja nisam vidio na GSII da covjek nesto radi a da to ne moze uraditi i na nekom boljem single-core mobitelu. 3. U ovom slucaju Nokija 808 radi jednu konkretnu stvar bolje od svih drugih mobitela - pravi puno puno bolje slike! 4. Normalno je da ce Canon 300D praviti bolje fotografije, ali ne zbog senzora (koji nije mnogo bolji) vec zbog optike, ne mozes na mobitel staviti snajpersku optiku da ga je..bes! ne bi ti mogao stati u dzep nikako : D 5. Nabijem ja sve ove nove quad-core mobitele na karu jer nista ne cine vise od dual-core mobitela pa ni od single-core kao sto je Lumia 900!
Svaka cast za 41 MP, ali moram naglasit da nije sve u MP, MP ne odredjuju kvalitet slike, sve sto je dobro na ovom telefonu je kamera i nista vise, pogledajte rezoluciju 640×360 ono WTF, a tek \"Symbian Nokia Belle OS\". Mislim ovo je dobar nacin da se privuku novi kupci, al NOKIA vise nije kao sto je nekad bila, zalosno.
USABoy, lupas lave. Lijepo ti 40 mp resajzujes i dobijes odlicnih 15mp i u cemu je probl?
@el nino Isprićaj to svom frizeru možda njega to zanima. Lijep pozdrav
Nije sve u megapixelima ;)
@Android yebo te android, ja sam trenutno na androidu, ako hoces tacnije, koristim sgs2, velik display, lijepe boje, i ganjaj custom romove, nebi li nesto izvukao iz telefona sto nudi, pa onda kernele, pa onda nadji stabilan custom rom, nadji koji ne trosi bateriju, telefon ko da su tacno kinezi pravili, plastika, tako jeftino izgleda, hem skripi telefon, nema hdmi izlzaz al na kraju, zalosno je sto se dosta pojedinaca pale na jacinu hardwarea, neki cak misle da im je telefon jaci od PC:a, ni jedan android necete vidjeti da radi fluidno, recimo kai iOS (nisam apple fanboy) android nikad nece znati izvuci maximum iz svog hardwarea kao symbian anna/belle i iOS, al de staces, ima bukvalno zaludjenih fanboysa pa im je ono ocigledno tesko prihvatiti za primjer, eto vam sad ovaj wp7, dosta recenzenata je reklo kako je sramota za android, kako neki telefoni sa single core procesorom rade fluidno kao sa dual coreom
Marketing je čudo, garantujem da jedan Canon 300D pravi bolju fotografiju. \"Kamera mobitela Nokia 808 PureView za sada nema konkurenciju, ona je u grupi profesionalnih kamera koje koštaju nekoliko hiljada dolara.\" Baš me zanima koje su to kamere koje toliko koštaju, a prave toliko lošu fotografiju??? Evo koliko košta kamera koja pravi 40 MP fotografiju: http://www.bhphotovideo.com/c/product/746005-REG/Hasselblad_70480561_H4D_40_Stainless_Steel_Medium.html Price: $20,995.00 Sad će ljudi koji su je kupili izvršiti samoubistvo, jer nisu čekali čudesni mobitel.
ni aparat nema toliko mega pixela
@el nino Evo ti jedan i vrijedan nije ANDROID
@Dobro nego s... Jel ti želiš imati mobilni telefon ili samo digitalni fotoaparat. Ako hoćes digitalni fotoaparat onda ti je bolje za te pare kupiti Canon pa da imaš sliku kako treba.