Tehnologija
1

Neslana šala sa 4Chana može dovesti do blokiranja konzole Xbox One

Klix.ba
Vlasnici nove Microsoftove konzole Xbox One upozoreni su na neslanu šalu koja bi mogla dovesti do kvara na konzolama. Šala je krenula sa stranice 4Chan, a radi se o tvrdnji da nova konzola može koristiti igre sa svoje prethodnice Xbox 360.

Naravno da se stare igre ne mogu koristiti na Xbox One te samo mogu dovesti do blokiranja nove konzole. Microsoft je zbog 4Chanove šale na Twitteru objavio i zvanično upozorenje.

"Ne postoji način da vaš Xbox One bude kompatibilan sa starim igrama, a pokušaji da ih pokrene mogu samo dovesti do kvara na vašoj konzoli", napisao je Larry Hryb, direktor programiranja na Microsoftovoj Xbox Live mreži.

Šalu je lansirao forum 4Chan, poznat po svojim trikovima i podvalama naivnim korisnicima interneta. U jednom od postova na forumu napisano je kako kombinacija pritisnutih dugmadi, izbora u meniju i korisničkih detalja pretvara konzolu u uređaj koji programeri koriste za testiranje igara za konzolu.

Međutim, svi oni koji su poslušali ovaj savjet, a nisu pravi programeri igara za Xbox te nemaju stvarni korisnički ID, doveli su do potpunog blokiranja svoje konzole i nepopravljive štete.

Još nije poznato koliko osoba je nasjelo na 4Chanov trik, budući da je poruka tako osmišljena da je izgledala kao stvarno Microsoftovo saopćenje te je proširena po brojnim gejmerskim forumima i društvenim mrežama.

Ova šala je tek posljednja u nizu tehnoloških varki sa 4Chana. U septembru je ova stranica bila izvor lažne Appleove reklame, koja je tvrdila da iPhonei nadograđeni iOS-om 7 postaju vodootporni.