Tehnologija
0

VIDEO / Napravljen prvi solarni avion koji može letjeti i noću

Klix.ba
Solar Impulse HB-SIA prvi je solarni avion na svijetu koji je u stanju krstariti nebom bez kapi goriva, čak i noću. Raspon krila ovog aviona veći je nego na Boeingu 747, ali je težina manja od prosječne težine nekog porodičnog automobila, što mu omogućava da tokom dana apsorbuje dovoljno energije za noćni let.

Avion su napravili švicarski izumitelji, koji ga sada pripremaju za let preko čitave Amerike. Let je uvertira za dugoročni cilj proizvođača, a to je let oko čitavog svijeta na solarni pogon.

Solar Impulse HB-SIA dobio je sve potrebne dozvole za let preko Sjedinjenih Američkih Država, a izumitelj Bertrand Piccard i njegov kolega, pilot Andre Borschberg, trebali bi narednog mjeseca poletjeti iz San Francisca ka New Yorku.

Svaka etapa putovanja zavisit će od vremenskih uslova, a avion bi trebao sletjeti u Phoenix (Arizona), Dallas (Texas), Atlantu (Georgia) ili St. Louis (Missouri), prije nego nastavi ka Washingtonu i New Yorku.

Piccard i Borschberg koristit će ova zaustavljanja kako bi podizali svijest o obnovljivoj energiji, a nadaju se da će svoj let oko svijeta, pogonjen isključivo solarnom energijom, izvesti do 2015. godine. Kako bi to uspjeli, morat će napraviti solarni avion koji može letjeti i po oblačnom vremenu.

Uprkos velikim tehnološkim dostignućima, HB-SIA je još uvijek osjetljiv na nestabilne vremenske prilike. Ipak, već drži svjetski rekord za najduži let na solarni pogon sa ljudskom posadom. Na nebu iznad Švicarske proveo je više od 26 sati neprekidnog leta. Avion pogone četiri propelerna motora, povezana sa 12 hiljada solarnih ćelija u njegovim krilima.