iLimb- savršena proteza
0

Mladić s bioničkom protezom ruke igra ragbi

Sarajevo-x.com
Jedan britanski student koji je u tragičnoj saobraćajnoj nesreći izgubio lijevu ruku postao je jedan od rijetkih sretnika kojem je ugrađena bionička ruka čije pokrete mladić kontroliše putem mišića iz gornjeg dijela ruke.

Evan Reynolds, 19-godišnji student biologije i talentirani sportaš druga je osoba u Velikoj Britaniji koja je dobila specijalnu bioničku protezu ruke iLIMB, a mladić otkriva da mu je trebalo svega nekoliko minuta da se se navikne na novu ruku, piše Telegraph.

'Ova proteza je toliko osjetljiva da prstima mogu uzeti list papira ili bez problema oguliti krompir. Najvažnije je da se ponovo mogu baviti sportom i stvarima koje sam mislio da su za mene izgubljene. Sad samo treba da pomislim na stvar koju želim uraditi i putem električnih signala bionička ruka će to i učiniti', kaže Evan.

Evan Reynolds, talentirani igrač ragbija iz Bristola, prošle je godine izgubio ruku u saobraćajnoj nesreći koju je skrivio njegov prijatelj. Evan je držao ruku naslonjenu na potpuno spušteni prozor automobila kad se auto zabilo u zid na jednom parkiralištu.

'Za Evanovu ruku nije spasa jer je bila potpuno smrskana u nesreći', izjavljuju ljekari, 'ali upravo tad smo radili na prototipu iLIMBA koji je mladiću danas omogućio sasvim normalan život'.

Magazin Time proglasio je iLimb udove među sam vrh 50 najvećih otkrića u 2008. godini, a ove proteze prvi su dobili američki vojnici koji su u borbi izgubili neki od udova, dodaje Telegraph.