Pljačke i bijeg od zakona
310

Lamija i Nedim su kao legendarni par Bonnie i Clyde u virtuelnom GTA svijetu

D. B.
Lamija Tanović i Nedim Lepić poznati su bh. par, youtuberi, streameri i gameri, a u posljednje vrijeme najviše pažnje privlače streamovima roleplay igre na serveru baziranom na megapopularnoj igri GTA 5. Njihovi likovi, Elena Rose i Anthony White, podsjećaju na legendarni ljubavni par i kriminalce Bonnie i Clydea, dok u virtuelnom svijetu pljačkaju banke i zlatare u namjeri da steknu bogatstvo. Ovo je njihova priča.

Nedim je jedan od najpoznatijih bh. youtubera, gamera i streamera, a može se reći da su uz njegove klipove odrastale generacije. Njegova životna priča, koju je gradio uglavnom oslanjajući se samo na sebe, može biti primjer svima koji žele ići trnovitim, ali definitivno ispravnim putem do konačnog uspjeha. U svijet gaminga je ušao 2003. godine i danas to predstavlja dio njegove poslovne karijere.

"Gamingom sam se počeo baviti kao mali, kada sam dobio prvi računar 2003. godine. Tada su se igre igrale na floppy i CD diskovima, dok online gaming još nije bio toliko prisutan. Gradeći strast prema tehnologiji, moja zainteresovanost prema gamingu je postajala sve veća i veća. Potom su postali popularni internet klubovi i tzv. gaming u lanu, gdje sam najviše igrao Call of Duty 2, Need for Speed, Counter Strike 1.6 i PES. Vremenom su računari postajali sve napredniji pa su tako internet klubovi izgubili na značaju i igre su se sve više počele igrati kući. U toj fazi sam počeo igrati GTA serijale, odnosno Vice City, GTA 3, GTA 4. Nekoliko godina poslije sam odlučio spojiti gaming i snimanje YouTube klipova, koji su bili bazirani na recenzijama igara i tehnologije", rekao je Lepić na početku razgovora za RedBull.ba.

Gaming scena u BiH postoji, no potrebno je još vremena, svijesti i ulaganja kako bi dostigla respektabilan nivo i pratila svjetske trendove.

"Iskreno, žao mi je što ovo moram reći, ali BiH je u još uvijek u lošoj poziciji kada je riječ o gamingu i Esportsu. Teško mi je gledati igrače koji pokušavaju na našim prostorima ostvariti profesionalne karijere, ali nažalost naš narod nema razvijenu svijest o tome da je gaming industrija postala jedna od vodećih u svijetu", smatra on.

Nedim je vlasnik popularnog GTA Online servera baziranog na roleplayju, koji privlači sve više pažnje. Mnogi ljubitelji gaminga provode sate gledajući njegove streamove. No, za njega to nije samo zabava, nego je cijela stvar prerasla u ozbiljan biznis.

"Moj server NTeam Roleplay je nastao prije tri godine u cilju zabave i razvoja zdrave zajednice ljubitelja igre GTA 5. Konkretno, na našim prostorima vođenje servera nije isplativ biznis, ali bez obzira na to, naš kvalitetan rad u GTA development svijetu je prepoznalo strano tržište pa smo tako razvili NTeam Development, koji je danas jedan od vodećih development storeova u svijetu. Na našim prostorima nije lako pronaći osobe koje imaju iskustva u game developmentu, jer svaka igra funkcioniše na drugačiji način, što zahtijeva poznavanje različitih programskih jezika. Uz činjenicu da nikada nisam želio u svoj tim dovoditi ljude koji nisu s naših prostora, pred nama je bio velik izazov, ali smo ga uspješno prevazišli", rekao je Lepić.

Njegov karakter na serveru je publici veoma zanimljiv i uzbudljiv za praćenje, a Nedim ga "oživljava" na sjajan način.

"GTA Roleplay se zasniva na simulaciji pravog života pa je jako bitno unijeti se u ulogu ukoliko želite da doživite potpuno iskustvo. Moj karakter se zove Anthony White, ljubitelj je automobila, utrka, adrenalina i zabave. To je temperamentan, impulsivan i sposoban karakter kojem je cilj na brz način ostvariti finansijsku slobodu kroz ilegalne radnje", kazao je bh. youtuber.

O gamingu, odnosno o njegovom pozitivnom i negativnom utjecaju, uvijek se vode debate. Gamerima poput Nedima je veoma važno da ima zdravu zajednicu.

"Smatram da gaming donosi više pozitivnog nego negativnog, jer potiče kreativnost, drugačije poglede na svijet, poboljšava reflekse, potiče timski rad te pruža zabavu i relaksaciju. Također, može biti koristan u strateškom razmišljanju i rješavanju problema. Kada je u pitanju vođenje jedne gaming zajednice, jako je bitno imati jasno definisana pravila kojih se moraju svi podjednako držati, važno je biti fer i korektan u donošenju odluka koje utiču na samu zajednicu. Naravno, potrebni su i aktivni administratori, koji će uvijek biti dostupni članovima zajednice. Publika se vremenom mijenja, dolaze nove generacije dok stare odlaze, tako da ne postoji konkretna formula za zdravu publiku, ali ja vjerujem u to da, kako zračite, tako i privlačite", istakao je Nedim.

Kada je riječ o vlastitom izboru, fokus je na simulacijama, no ima još jednu strast.

"Preferiram simulacije i to prikazujem na svom YouTube kanalu, no volim i FPS igre koje igram za svoju dušu kad se kamere ugase. Sve što radim, radim sa zadovoljstvom, jer u suprotnom ne bih bio sretan. Novac dolazi kao nagrada kada nešto radite iz ljubavi", tvrdi on.

Njegova djevojka Lamija mu se pridružila u GTA roleplayju i to se pokazalo kao pun pogodak.

"S obzirom na to da Lamija nikad ranije nije igrala ovaj tip igre, veoma sam zadovoljan što je za kratak period mnogo naučila. Ona je danas iskusna roleplay igračica, kreativna je i time mnogo doprinosi razvoju priče na našem serveru", smatra Lepić.

Nedavno je gaming svijet imao priliku vidjeti prvi zvanični trailer za nadolazeću igru GTA 6, koju gameri čekaju već godinama.

"Prvi utisci su očaravajući, nestrpljivo sam čekao trailer s obzirom na to da je posljednji GTA serijal izašao prije 10 godina. Mislim da bilo koja Rockstarova igra u startu ima veliki potencijal, jer privlači ogromnu pažnju čak i trailerima koji ne pokazuju mnogo. Razlog je to što nikad nisu iznevjerili svoje fanove i uvijek su uspjeli nadmašiti očekivanja", istakao je Nedim.

Lamija je poznata bh. influenserica, youtuberka i sve popularnija gamerka. U svijet gaminga je ušla zabavljajući se igrama za djevojčice, ali je ubrzo prešla na ozbiljnije naslove.

"Dok sam bila djevojčica, igrala sam igre kao što su Barbie i Bratz, a 2010. godine sam počela igrati Counter Strike 1.6. Iza mene je duga pauza kada je riječ o gamingu, no Nedimov server me je inspirisao da se vratim u taj svijet i posvetim se roleplayju. Privukla me želja za zabavom, kao i mogućnosti koje igra pruža", otkrila je Tanović.

Ona uspješno razbija predrasude i dokazuje da gaming svijet može i treba biti ravnopravan, kao i da za razliku od nekih nepopularnih mišljenja i stavova, djevojke itekako mogu biti i bolje od muškaraca.

"Drago mi je što kao djevojka mogu doprinijeti gaming zajednici u BiH. Žao mi je što na našim prostorima nije razvijena svijest o gamingu i što postoje brojne predrasude, pogotovo kad su u pitanju djevojke u gaming svijetu. Mislim da će se vremenom ta situacija popraviti te da će i kod nas gaming industrija biti normalan pojam kao u svijetu. Savjetujem djevojkama da se ne ustručavaju kročiti u svijet gaminga ukoliko ih to ispunjava i čini sretnim. Smatram da djevojke u nekim situacijama i igrama mogu parirati i čak nadmašiti muškarce", poručila je Lamija.

Pored studija i drugih obaveza, gaming joj prije svega predstavlja hobi i način da se relaksira, no postaje i biznis.

"Gaming je prvenstveno moj hobi. U slobodno vrijeme volim da se zabavim igrajući igre, a pored toga, streaming predstavlja i moj biznis uz gaming. Budući da sam studentica, imam poprilično puno obaveza, ali uvijek nađem vrijeme u večernjim satima za gaming i streaming", riječi su mlade i sve popularnije streamerke.

Kao što je Nedimov slučaj, Lamijin karakter na GTA serveru je također veoma zanimljiv, što pokazuje veliki broj fanova koji redovno prate njene streamove.

"Elena Rose je zabavna, misteriozna, veoma pametna i mudra. Vodi svoj privatni biznis, mehaničarsku radnju, a također se svakodnevno susreće s različitim izazovima. Na neki način joj taj biznis predstavlja pokriće za ilegalne aktivnosti. Ipak, ona ponekad paniči u tim radnjama, što pripisujem svojoj osobnosti jer sam veliki paničar u napetim gaming situacijama, ali je okružuje dobra ekipa uz čiju pomoć se ipak izvuče iz svake situacije", rekla je Tanović.

One koji je prate očekuju nove uzbudljive avanture.

"Želim pokazati svoju kreativnost i dati doprinos zajednici u smislu kvalitetnog roleplaya i dobre zabave. Generalno, moji karakteri su na duže staze osmišljeni, a kada ih biram, to činim pažljivo kako bih ih mogla što bolje i duže iznijeti", istakla je Lamija.

O Nedimovom radu i načinu roleplayja ima visoko mišljenje.

"Smatram da je Nedim jedan od najboljih roleplay igrača na našim prostorima, jako puno se posveti svom karakteru i njegovoj priči. Svaki karakter iznese na drugačiji način pomoću glumačkih sposobnosti, tako da ponekad i zaboravim da se iza tog lika krije zapravo on. Nedimov lik i Nedim kao osoba nisu jedno, jer je zapravo lik u roleplayu imaginaran i nema veze sa stvarnim životom, ali ipak neke osobnosti, kao što je humor, mogu povezati te dvije ličnosti", smatra Tanović.

U razgovoru je otkrila kakve igre voli igrati.

"Volim simulacije i FPS igre, a najdraže su mi GTA 5 i Counter Strike 2. GTA 5 budi kreativnost u meni, naročito jer sam veoma komunikativna osoba, dok Counter Strike 2 doprinosi građenju mojih gaming skillova na većem nivou".

Također, komentarisala pomenuti trailer igre GTA 6.

"Uočila sam puno izmjena u odnosu na GTA 5, što se posebno odnosi na grafiku i fiziku igre. Teško je ostati ravnodušan, GTA je trailer me je oduševio. Zaista nestrpljivo čekam izlazak nove igre", iskrena je bila Lamija.

Na razvoj bh. gaming zajednice gleda optimistično, ali ističe važnost konkretnih smjernica.

"Gaming zajednica je veoma raznovrsna te ovisi od igre na kojoj se bazira. Konkretno, što se tiče GTA svijeta, mislim da je jako bitno imati pravila koja će biti jednaka za sve, ali treba i poznavati članove svoje zajednice, posvetiti im vrijeme i pažnju. BiH je poprilično napredovala posljednjih par godina u građenju gaming zajednica, a iako još uvijek nije na svjetskom nivou, smatram da smo na dobrom putu. To me veoma raduje", zaključila je Tanović.