Gledajte na Klix.ba
213

Lamija Tanović gošća "Besjeda o obrazovanju": Pojedinci čine čuda, stvaranje škola u izbjeglištvu

V. K.
Profesorica Lamija Tanović gošća je 6. epizode pete sezone podcasta Besjede o obrazovanju kojeg možete pratiti na Klix.ba.

Impozantna naučna i akademska karijera u osnovi je djelovanja aktivne javne intelektualke koja želi djelovati i porpalvjati društvo - svejedno da li početkom devedesetih u Danskoj organizuje obrazovanja za izbjeglice iz BiH (53 osnovne škole i 12 gimnazija), urgira da u BiH zaživi IB program - prvo u Drugoj gimnaziji, a kasnije i kroz osnivanje Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Profesorica Tanović priča o svom obrazovnom putu, o tome koliko je voljela školu, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju koje je prošla u Zenici, nastavnicama i nastavnicima koji su joj pomagali, kao i o onima koji su joj svojim lošim primjerom pomogli da kasnije poučava drugačije.

Studij Fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (jedno vrijeme paralelno studira i na Filozofskom), akademska karijera na Elektrotehničkom fakultetu, uz magistarski i doktorski studij nastavak su posvećenosti obrazovanju i naglašavanju koliko je za svakog pojedinca važno da ima dobro obrazovanje.

U podcastu profesorica govori i o svim manjkavostima bh. obrazovanja, nastavničke profesije te predlaže kako ga popraviti.