Tehnologija
9

Kreatori Pokemon Go sa mapa uklanjaju nepoželjne pokestopove i dvorane

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nakon što su iz svih dijelova svijeta dobili molbe i zahtjeve da sa svojih mapa uklone pojedine lokacije, kreatori mobilne aplikacije Pokemon Go primorani su da to i učine.

Direktor marketinga kompanije Niantic J.C. Smith kazao je za AP da kreatori zarazne igrice osmišljavaju nadogradnju koja će "poštovati stvarni svijet". Ipak, dodaju da time neće postati ništa manje zabavna svim igračima.

"Kada je nešto veoma popularno, s tim morate postupati tako da svi korisnici budu sigurni i ponašaju se s poštovanjem", poručio je Smith.

On je dodao da su od pojavljivanja igre prošle samo dvije sedmice i da je brzo privukla veliku pažnju istakavši da je teško predvidjeti kako će utjecati na svijet.

Igra koja se oslanja na lokacije igračima nudi virtuelne nagrade kada posjete mjesta u stvarnom svijetu proglašena "pokestopovima". Ipak, mnoge lokacije poput Memorijalnog parka u Hirošimi i Nacionalnog groblja Arlington u Washington DC-u žele biti uklonjene sa igre Pokemon Go.

Otkako je igra lansirana 6. jula odjeknula je svijetom kao nijedna prije nje, a neki igrači su doživjeli povrede u potrazi za virtuelnim čudovištima, a osude su stigle i za sve neodgovorne pojedince koji igraju Pokemon Go dok voze.

"Pokušavamo igru učiniti sigurnom. U početku smo imali nekoliko preopterećenja servera, što smo riješili. Sada uređujemo opcije tako da fanovima budu privlačne, a da poštuju privatnost institucija koje obuhvataju", dodao je Smith.

Nije precizirao kada će ovi noviteti biti uvedeni, a kompanija Niantic koja je razvila igru nudi online formulare u kojima se mogu zahtijevati izuzeća s njenih mapa, iako promjene na igri nisu automatske.