Nakon nove nadogradnje
6

Igra Pokemon Go uskoro neće biti dostupna korisnicima starijeg iOS-a i Androida

D. B.
Ukoliko ste među onima koji igraju igru Pokemon Go i pri tome koristite starije uređaje i operativne sisteme, imamo lošu vijest.

Kompanija Niantic će sredinom oktobra plasirati update za igru Pokemon Go nakon čega je korisnici mobitela ili tableta s Androdiom 5.0 Lollipop ili iOS-om 10 ili 11, više neće moći igrati. Među uređajima na kojim više neće biti moguće igrati igru su iphone 5S i iPhone 6 iako oni mogu preuzeti iOS 12.

"Uređaji iPhone 5S i 6 imaju samo 1 GB RAM-a, a mi ne želimo zaustavljati razvoj i implementaciju mogućnosti za većinu igrača koji imaju naprednije mobitele", saopćio je Niantic za The Verge.

Pokemon Go možda nije zahtjevna igra kao neke druge, ali se značajno oslanja na kamere mobitela, GPS praćenje i 3D vizuale koji mogu utjecati na pražnjenje zastarjele baterije.

Ova promjena će imati utjecaja na veoma mali procent dnevno aktivnih igrača, ali je to ipak gubitak za one koji ne žele ili ne mogu kupiti napredniji mobitel.

Igra Pokemon Go je i dalje veoma popularna, a prošla godina je bila najuspješnija za Ninantic. Tokom ove godine je profit u drugom kvartalu iznosi 254 miliona dolara uprkos pandemiji koronavirusa, što je rast za 38 posto u odnosu na prethodni kvartal, piše The Verge.