Već isplaćeni prvi iznosi
32

Korisnici koji otkriju bugove u ChatGPT-u mogu zaraditi do 20.000 dolara

D. B.
Kompanija OpenAI namjerava nagraditi one koji pronađu bugove u chatbotu ChatGPT.

OpenAI je najavio program u kojem će se nagrađivati oni koji otkriju bugove u njegovom ChatGPT-u, OpenAI pluginima, OPen AI API-ju i drugim povezanim uslugama, a raspon novčanih nagrada je od 200 do 20.000 dolara.

"Pozivamo vas da prijavite ranjivosti, bugove i sigurnosne propuste koje otkrijete u našim sistemima. Dijeleći vaša otkrića igrate važnu ulogu u činjenju naše tehnologije sigurnijom za sve", saopćila je kompanija.

Ovaj program je najavljen nakon što je bug otkrio naslove korisničkih chatova, prvu poruku u novim chatovima, kao i informacije o plaćanju korisnika servisa ChatGPT Plus. OpenAI je pod pritiskom zbog načina na koji štiti korisničke podatke, posebno kada je riječ o maloljetnicima. ChatGPT je zabranjen u Italiji baš iz ovog razloga. Ovi problemi, kao i otvoreno pismo koje su potpisali Steve Wozniak i Elon Musk, a koje poziva na šestomjesečni prekid razvoja AI sistema, naveli su OpenAI da javno pokaže svoju posvećenost sigurnosti.

Visina novčane nagrade će ovisiti o ozbiljnosti buga, no postoje jasna pravila. Međutim, već u prvim satima je isplaćeno nekoliko novčanih nagrada korisnicima koji su pronašli bugove.