Tehnologija
262

Izumljen pametni frižider koji sam uzgaja marihuanu

Klix.ba
Otkako je određeni broj američkih država legalizirao upotrebu marihuane u privatne i medicinske svrhe, krenula je "borba" za novcem. Startup Leaf izumio je pametni frižider koji omogućava uzgoj marihuane u kući.

Kutije koje izgledaju poput frižidera imaju automatske funkcije i ne zauzimaju puno mjesta u domu. Također, nije upadljiv. Karbon filter sprječava da se miris trave širi okolo, a izumitelji tvrde kako je ova sprava posebno namijenjena početnicima u uzgoju.

Leaf tim je snimio i video u kojem korak po korak objašnjava funkcionisanje pametnog frižidera. Putem aplikacije pratite uvjete u kojima raste kao što su temperature zraka i vode, pH vrijednost, vlažnost, nivo vode i visina biljke. Aplikacija nudi i potrebne recepte. Sve je automatski, što znači da ne morate voditi računa o bilo čemu.

Uređaj će biti u prodaji od ove jeseni i pretpostavlja se da će cijena biti oko 2.000 dolara. Iz kompanije ističu kako će kupci ovim uređajem uštediti novac za razliku od tradicionalnog načina uzgoja ove biljke.