Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@replay Meni a i tebe NE POZNAJE 99,999% planete prema to i da ih 99% vidi MOJE ili TVOJE kompromitirajuce snimke, NE ZNACI prakticno NISTA. Ali ako te vidi jedan prolaznik, i to jos u TVOM gradu (ili mom) gdje zivis, tada je VELIKA vjerovatnoca (sto je grad manji) da te LICNO poznaje i da svoju informaciju MOZE puno lakse, brze, i po njega bezopasnije siriti u krugu ZAJEDNICKIH poznanika, prijatelja, sugradjana. To je PO LOGICI privatnosti PUNO GORE, nego jedan Google Street. Mozes doziviti GLASINE (bilo istinite, bilo poluistinite, bilo NEISTINITE) o TEBI (ili meni) koje NISI u stanju POBITI, protiv dokumentovati ili slicno. To je takodjer ugrozavanje PRIVATNOSTI, znatno vece od gore u clanku navedene. Nikada se ne treba POVODI za novinama (pogotovo zutom stampom kao ovaj portal) za FORMIRANJE svog razumnog i objektivnog pogleda na svijet.
Heh ali malo je gadno razdvojiti privatne prostore od tih \"4 google only&free\" jer citao sam da su slucajno tako kroz prozor snimili zenu sa svalerom. Malo je reci da u tom slucaju ne opravdavam to, ali ...kontas sta hocu reci :) Ovo na ulicama OK, ionako je samo to tema i slazem se ti, ali ipak ti neko gleda i u sobu bez tvog znanja. I kad to uradi 1 prolaznik slucajno pogledavsi u tvoju sobu, on je samo jedna osoba i sta god da vidi - sporo se siri dalje ta \"informacija\". U slucaju Google-a te 90% planete moze nakom 15 min vidjeti u kompromitujucoj situaciji :)
@hm Slazem se djelomicno stobom. Ali samo u slucaju kada Google zalazi u PRIVATNE prostorije, i tamo te snima.. Ovdje se to ne navodi. Ovdje se spominju ULICE i javne povrsine. A covjek KOJI se tamo nalazi, nalazi se na JAVNOM prostoru, ne privatnom. Kada je covjek na ulici, on ne moze ZNATI da li ga netko posmatra iza prozora ili ne, argument da ti mozes VIDJETI sve ne stoji. Na ulici covjek NE MOZE znati da li ga netko promatra ili ne. On na ulici DOPUSTA svima da ga posmatraju, bilo JAVNO bilo SKRIVENO (iza zavjese). Da li bi u tom slucaju TREBALO zabraniti posmatranje sa prozora (iza zavjese, sa dvogledom, teleskopom i slicno) Po ovome sto je u clanku NAVEDENO Google NE ZALAZI u NECIJI privatni prostor. Ulica i javne povrsine to nisu. Veliki brat bio bio kada bi postojala OGRANICENJA za pristup Google, a to sada nije slucaj. Gdje se ove kamere nalaze ? Google Earth nije nista za posmatranje. On se moze zanemariti. Google Sreet je (ako sam dobro razumio) postavljen na ULICE. Dakle u pozicije kao bilo koja INDIVIDUA na ulici. Kamere koje snimaju IMAJU iste mogucnosti kao i LJUDSKE INDIVIDUE da nesto vide ili ne. Dakle da li treba u TOM slucaju zabraniti i INDIVIDUAMA da GLEDAJU u NETKOGA tko to ne zeli ? Ja ne vidim na cemu ovi pravnici zasnivaju svoju zalbu.
Jeste...ali kad se kreces ulicom grada, ili po javnim objektima itd...znas da te vide oni koji mogu, radis to svjesno i \"sa dozvolom\" drugima da te vide. I isto tako i ti vidis i sve one druge koji su tu, i to je neka regularna varijanta privatnosti. I tu nema nikakvih ne fer odnosa. Kod Google-a je malo fazon sto \"gleda\" koga hoce i kada hoce bez da taj isti zna da ga neko posmatra a kamoli da se moze izjasniti o tome slaze li se doticni da bude uopste posmatran. Onda je to vec malo varijanta \"velikog brata\" i ne mislim da je bas O.K. Jer ovdje nije u pitanju samo snimanje gradova kao sâmih, ili javnih povrsina dostupnih svakome...fol je sto Goodle usput \"uslika\" i ljude koji mozda i ne zele da ih se uslika u tom momentu. Jer sa opravdanim razlozima ili ne...svi imamo pravo na to da nekad ne zelimo biti vidjeni. Ipak se radi o super tehnoloskom izumu i treba izvuci sve koristi kojih ima...ali treba naci mjeru. Samo trenutno je bas i ne vidim.
Gradovi su JAVNE drustvene organizacije. Kako je u tom slucaju MOGUCA njihova PRIVATNOST. Po istoj LOGICI se moze NEKOME ili NEKIMA Z A B R A N I T I i fizicko kretanje ili prisustvo u GRADOVIMA (javnim mjestima). Najvjerovatnije je da je neko ISKOMPONOVAO ovu \"vijest\". Oni koji prate ovaj portal MOGU i naslutiti OTPRILIKE tko bi mogao to biti. Izgleda da ovi u vijesti neznaju da se pomocu Googla moze vidjeti i dlaka na lijevom jajetu od komarca.