I Japan kritikuje Google
0

'Google Street narušava intimu gradskih ulica'

Sarajevo-x.com
Grupa japanskih pravnika i naučnika zamolila je kompaniju Google Inc. da obustavi prikaz gradskih ulica japanskih metropola na Googleovom Street Viewu, otkriva Reuters.

Japancima se ne sviđa što program Google Street View tako vjerodostojno prikazuje ulice Japana i čini im se da to vrijeđa pravo na privatnost građana.

Google Street View omogućava pregled ulica za 360 stepeni u 12 japanskih gradova, a isto tako nudi prikaz ulica u još 50 svjetskih gradova.

Ovaj program omogućava korisniku da se putem miša virtuelno 'proveze' ulicama i razgleda grad.

'Imamo osnovanu sumnju da Google narušava osnovna ljudska prava i privatnost. Vrijeme je da neko upozori svjetsku javnost da ovaj servis to svakodnevno čini', rekao je za Reuters Yasuhiko Tajima, profesor prava na Univerzitetu Sophia u Tokiju.

Googleovo zastupništvo u Japanu nije htjelo komentirati optužbe, ali poznato je da su se vlade pojedinih država već žalile na Googleove prikaze gradova, gradskih znamenitosti i ulica.

SAD su nedavno najavile tužbu protiv Googlea jer smatraju da neke slike Pentagona i drugih vojnih baza ozbiljno ugrožavaju sigurnost SAD-a.

Indijske vlasti su isto tako optužile Google Earth za pomoć pri terorističkom napadu na Mumbai.