Tehnologija
0

Google odložio prodaju laptopa sa operativnim sistemom Chrome

Sarajevo-x.com
Kompanija "Google" je prisiljena odložiti prodaju svog laptopa koji posjeduje novi operativni sistem Chrome. Prodaja je odložena za šest mjeseci kako bi inženjeri imali više vremena za podešavanje softvera, piše "Daily Mail".

Internetski gigant sada očekuje početak prodaje laptopa sredinom sljedeće godine. Zvaničnici kompanije su prethodno obećali da će operativni sistem Chrome biti spreman do kraja ove godine.

U srijedu navečer "Google" je otkrio neke detalje o svom tablet računaru kojeg razvija kompanija "Motorola", a koji posjeduje novu verziju Honeycomb uspješnog softvera Android.

Veličina uređaja je oko 25 centimetara, a predstavljati će konkurenciju "Appleovom" iPadu, dok u isto vrijeme konkuriše i "Microsoftu" svojim novim operativnim sistemom.

Potpredsjednik Googleove mobilne platforme Andy Rubin je odbio otkriti više detalja o uređaju osim što je potvrdio da će imati dual-core kompjuterski čip.

Rubin se našalio na račun novog tablet računara koji još uvijek nema ime, rekavši da će koštati 10.000 dolara. Međutim, stvarna cijena će vjerovatno biti konukrentna cijeni iPada.

"Google" je regrutovao nekoliko kupaca i preduzeća za testiranje laptopa sa operativnim sistemom Chrome. Neimenovani kompjuteri će biti poslani ljudima koji su odabrani da učestvuju u pilot programu koji će trajati do kraja januara.

Prvi laptopi sa operativnim sistemom Chrome će biti Acer i Samsung. Iz kompanije "Google" je potvrđeno da će proizvođači laptopa odrediti cijenu uređaja sa novim operativnim sistemom sljedeće godine.

Chromeovi laptopi će imati ekran od 12,1 inča i tastaturu standardne veličine. "Google" je započeo saradnju sa kompanijom "Verizon Communications" kako bi prodavao pristup internetu putem "Verizonove" bežične mreže kada ne postoji drugi način konekcije na web.

"Google" je također predstavio novu web-stranicu za prodaju aplikacija koje je moguće pokrenuti na internetu. Otvorena je jučer i sadrži oko 500 aplikacija, čime se ispunio rok do kraja godine, koji je kompanija postavila kada je najavila ideju u maju ove godine.