Tehnologija
2

Google mora brisati termine koji vrijeđaju

Anadolija
Vrhovni sud u Njemačkoj donio je presudu kojom kompanija Google automatski mora ukloniti svaki termin u pretraživaču kojim se ugrožava ljudsko dostojanstvo i privatnost.

Prema pisanju njemačkog magazina Spiegel, urednici najuglednijih njemačkih listova složni su u izjavi da navedenu presudu vide kao poraz za kompaniju Google i pobjedu ljudskog dostojanstva i zakona o privatosti.

Presuda je donesea nakon što je osoba, čiji identitet u javnosti nije otkriven, pokrenula sudski postupak, jer su se unošenjem imena te osobe u Google pretraživač pojavljivali termini poput "scijentologija", "podvala" i "mito". Međutim, osoba je dobila slučaj jer je dokazala da nije član nijedne religijske organizacije niti je ikada optuživana za kriminalne radnje u poslovnom svijetu.

Prema pisanju njemačkih medija, ova presuda bi mogla značajno uticati na drugi slučaj u kojem je supruga bivšeg njemačkog predsjednika, Bettina Wulff, tužila Google na sličnoj osnovi.

Naime, u vrijeme skandala o uzimanju mita u koji je bio umiješan njen suprug i tadašnji predsjednik Njemačke Christian Wulff, pretraživač Googlea je na zahtjev za pretragom imena njegove supruge Bettine Wulff nudio termine poput "prostitutka" i "noćna dama".

S druge strane, kompanija Google se branila argumentom kako su rezultati u pretraživaču utvrđeni na osnovu algoritma koji na osnovu popularnosti tražene riječi nudi određene povezane riječi.

Njemački sud je na kraju odbacio takve argumente, napominjući kako uvijek mora postojati odgovornost prema korisnicima čija privatnosti mora biti poštovana.

Nakon ove presude njemačkog suda, svaka osoba koja vjeruje da je Google pretraživač vrijeđa ima pravo da pošalje zahtjev kompaniji Google kako bi nevedni uvredljivi termin bio isbrisan i trajno uklonjen.