Tehnologija
0

Emulacija aktuelnih konzola moguća?

Klix.ba
Nakon enormnog uspjeha Bleem! emulatora za Playstation i kasnijeg usavršavanja emulacije kroz ePSXe, postavlja se pitanje: kakvo je stanje sa modernim konzolama?
Među najzanimljivijim GBA igricama se definitivno pojavljuje Final Fantasy Tactics Advance
Prvenstveno se možemo osvrnuti na Gameboy Advance, koji posjeduje već nekoliko emulatora koji rade sa 99% igara savršeno i potpuno igrivo. Dovoljno je da upišete date pojmove u Google i već će vas zatrpati more relevantnih linkova.

Druga Nintendova beba, GameCube, se do sada smatrao najtežim za slomiti (da bi se igrale piratske verzije igara), međutim su pojedinci uspjeli otkriti način kako se preko same rupe u programiranju igre Phantasy Star Online III mogu puštati piratske kopije na istoj konzoli.

Legend of Zelda: Wind Waker je Gamecube igrica koja je osvojila srca mnogih nostalgičara SNES i starijih varijanti igre. Također je pomogla da se Gamecube bolje prodaje
Emulacija GameCube-a na PCu je također moguća, iako u ograničenom smislu. Dva trenutna emulatora, Dolphin i Dolwin, su ipak sposobni da neke igre pokreču bez problema, ali sa većinom imaju grafičkih i zvučnih poteškoća. Dolwin uopšte ne podržava zvuk. Kod oba emulatora je slučaj da zahtijevaju izuzetno jake konfiguracije za tečno igranje.

Xbox ekipa se mogla pohvaliti sa slabom scenom emulacije do prije dva mjeseca, kada je izdat emulator koji omogućava da se na PCu 100% emulira Halo za Xbox. O korisnosti istog se da diskutovati, no to nije tema ovdje. Važno je da je neko uspio da potpuno emulira Xbox funkcije.

Na kraju krajeva, jedino ostaje Playstation 2. Čovjek bi pomislio da za PS2 postoje mnogobrojni funkcionalni emulatori(pogotovo jer je konzola tu već neko vrijeme), međutim je situacija drukčija. Za PS2 trenutno jedino postoje nekoliko jako slabih emulatora koji puštaju pojedine demo CDe i to sa ograničenim uspjehom. Potpuna emulacija PS2 igara je, po autorima, jako teško izvodljiva. Faktički bi za svaku igru morali kodirati poseban emulator.

Zadnja Metal Gear igra u "režiji" Hidea Kojime, tvorca serijala, će zasigurno biti PS2 ekskluziv i sa tim također ponovo dići tu konzolu van konkurencije
Ukoliko vas je interesovala malo scena emulacije, ovo je bio kratki ali slatki pregled stanja. Važno je naglasiti da je Nintendo prije nekoliko dana uspio izganjati pravne procedure da se posjedovanje i svaki oblik distribucije i stvaranja Emulatora i ROMova za Gameboy Advance, Gameboy, Gameboy color, itd.. smatra zakonski kažnjivim djelom. Kao posljedica sudske odluke je nastala opća frka na sceni gdje je pola site-ova nestalo. Dosta ih je Nintendo ugasio, dok su neki dobrovoljno prestali sa nuđenjem downloada emulatora i ROMova.

Neshill Gaming Area