Uvezan sistem
12

Dronovi koji prenose pakete jedni do drugih mogli bi postati budućnost dostavljanja

Klix.ba
Ako kompanija Amazon ostvari svoj naum, dronovi će uskoro dostavljati pakete na adrese kupaca. Problem je ograničeni domet dronova, no, to bi također moglo biti riješeno.

Kompanija IBM Research je objavila patent koji bi jednog dana mogao omogućiti dostavnim dronovima da predaju paket drugim letjelicama, čime bi se produžio lanac dostave, odnosno domet cjelokupnog sistema.

Radi se o dizajnu koji predviđa produžetke za spajanje dronova u letu, kako bi oni bili stabilni za vrijeme transfera paketa. Dronovi imaju ugrađenu sofisticiranu komunikacijsku vezu, koja će im omogućiti komunikaciju sa IBM-ovim lancem snadbijevanja i logističkim sistemom, kako bi se sve odvijalno bez problema.

Kupci bi eventualno mogli slati i vlastite dronove, koji bi preuzimali pakete od dostavnih dronova. Ako bi jedan dio sistema zakazao, IBM-ovi zaposlenici bi ga mogli lako pronaći pomoću GPS-a, a drugi dronovi bi brzo stigli na njegovu lokaciju.

Sistem je sada samo u formi patenta te još uvijek nije testiran, no, u IBM-u čvrsto vjeruju da se može testirati u granicama dostupne tehnologije dronova.