Rat web browsera
0

Chrome "krade" korisnike Mozilli i Exploreru

Sarajevo-x.com
Internet Explorer danas koristi manje od 50% korisnika interneta širom svijeta, te je od svog vrhunca 2003. godine zabilježio pad od 88%. Širenje Mozille je zaustavljeno dok je broj korisnika Chromea u brzom porastu, piše "Telegraph".

Pojava Google Chromea sredinom 2008. godine je bila težak udarac za Internet Explorer. Pad broja korisnika Internet Explorera 9 na tržištu ispod 50% je zabrinjavajući za korporaciju "Microsoft".

Širenje Chromea je također negativno uticalo na browser Mozilla Firefox, drugi najpopularniji preglednik, koji je zadržao 30% pokrivenosti tržišta.

Web browseri prestavljaju velik i unosan biznis.

Iz kompanije "Mozilla" su istakli da je ovaj web browser zaradio 79 miliona dolara od reklama koje korisnici vide kada koriste Google, Yahoo ili eBay pretragu ili skinu Googleovu alatnu traku.

Googleovo ulaganje u Chrome je sigurno motivisano ovako značajnim prihodima koje je ostvario web browser Mozilla Firefox.

Ugovor za reklamiranje između Mozille i Googlea ističe 2011. godine. Nije iznenađenje to što Mozilla traži nove partnere.

Iz Microsofta je potvrđeno da će nova Mozilla 4 imati mogućnost pretraživanja putem browsera Bing.

Razvoj web browsera za mobitele je zapostavljen, ali će vremenom definitivno postajati sve važniji.

Web browseri mobilnih telefona pokrivaju 3,5 % tržišta.

Povećanje popularnosti surfanja internetom pomoću mobitela ubrzalo razvoj ovih uređaja.

Opera Mini je najpopularniji web browser namijenjen mobitelima i pokriva 25% tržišta. Daleko iza su web browseri iPhonea, Nokije i Blackberryja od kojih svaki zauzima 17% tržišta.