Stigle dopune obavijesti
70

Google priznao da može prikupljati podatke i u Incognito modu Chromea

D. B.
Kompanija Google je svojim novim potezom priznala da može prikupljati podatke korisnika koji koriste browser Chrome u modu Incognito.

Kada korisnici koriste Incognito mod u browseru Chrome, vidjet će notifikaciju koja ih obavještava da drugi ljudi koji koriste njihov uređaj neće moći vidjeti njihovu aktivnost, no da će podaci o preuzimanjima, bookmarksi i listi za čitanje biti sačuvani. Sada je Google upotpunio tu obavijest u Chromeovom eksperimentalnom Canary kanalu nedugo nakon što je pristao na nagodbu vrijednu 5 miliona dolara u tužbi u kojoj je kompanija optužena za praćenje korisnika i u Incognito modu.

Kompanija je promijenila obavijest tako što je dodala da Incognito mod neće promijeniti način na koji internet stranice prikupljaju podatke korisnika.

"Drugi koji koriste ovaj uređaj neće vidjeti vašu aktivnost, tako da možete surfati privatnije. Ovo neće promijeniti način na koji internet stranice koje posjećujete i čije usluge koristite prikupljaju podatke, uključujući Google. Preuzimanja, bookmarksi i stavke liste za čitanje bit će sačuvani", navodi se u novoj obavijesti.

Promjene važe za Chrome namijenjen Androidu, Windowsu i Macu.

Google je opterećen tužbom od 2020. godine, u kojoj se navodi da kompanija prati aktivnosti korisnika čak i kad su u u Incognito modu. Tužitelji su istakli da je kompanija koristila alate kao što je njen Analytics, aplikacije i browser plug-ine za praćenje korisnika. Također, aveli su da praćenjem korisnika u Incognitu Google lažno uvjerava ljude da mogu kontrolisati informacije koje su voljni podijeliti.

Glasnogovornik Googlea je tada rekao da ovaj način rada može samo sakriti aktivnosti korisnika na uređaju koji koriste, ali da se njihove informacije i dalje mogu prikupljati.

To nije jasno naznačeno u javnoj verziji Chromea, no čini se da će se stići promjena u budućnosti.