Tehnologija
13

CHiP je novi robotski pas koji će osvojiti tržište

Klix.ba
Robotski psi su na tržištu prisutni odavno, svaki od njih je po nečemu poseban, no, nijedan od njih nije mogao dugo zadržati ulogu pravog ljubimca. Međutim, sada je tu pas CHiP koji će pokušati uspjeti u onom u čemu drugi nisu.

Robotski pas CHiP je proizvod kompanije WowWee, koja će sredinom sljedeće godine na tržište plasirati svog hiperaktivnog psa na daljinsko upravljanje.

CHiP će koštati 199 dolara, a opremljen je s nekoliko senzora pomoću kojih ima pregled od 360 stepeni. On može donijeti bačenu loptu, ali i pronaći svoju korpu u kojoj se puni. Posjeduje i Bluetooth tako da se može povezati sa specijalnom narukvicom Smart Band.

CHiP je veoma simpatičan i agilan robotski pas, a kreće se veoma brzo zahvaljujući četiri Meccanum točka gotovo u svakom smjeru. Može stajati, sjediti, ležati i ispuštati različite pseće zvukove. On se može kretati i u mraku kada pali svoje prigušeno svjetlo, a onda pomoću IR senzora pronalazi svoj krevet, gdje se puni. Ako se negdje slučajno zaglavi, CHiP traži pomoć vlasnika.

Robotski pas neće imati klasični upravljač, nego aplikaciju koja će se uglavnom koristiti za podešavanja.

Razvoj CHiPa još traje, a planirana je ugradnja senzora za dodir na glavi, leđima i stomaku. Nažalost, opcije prepoznavanja glasa neće biti.