Nintendo upozorio kupce
0

3D igre mogu oštetiti vid djece

Sarajevo-x.com
Zvaničnici japanskog proizvođača igračih konzola "Nintendo" su upozorili da 3D igre namjenjene dugoočekivanoj ručnoj konzoli mogu oštetiti vid kod djece mlađe od šest godina. Oni su upozorili i da igranje ovih igara može izazvati mučninu.

Eksperti tvrde da postoji opasnost negativnog utjecaja 3D slike na vid djece u razvoju, jer lijevo i desno oko dobijaju različitu sliku, javlja "Press Association".

Upozorenje se pojavilo na internet-stranici posvećenoj nadolazećoj 3DS konzoli. Time se "Nintendo" pridružio"Sonyju" i "Toshibi", kompanijama koje su također upozorile svoje kupce da njihova tehnologija može prouzročiti mučninu prilikom gledanja videosnimaka ili igranja igara u 3D-u.

Zvaničnici kompanije "Sony" preporučuju odlazak doktoru na konsultacije i dozvolu za igranje 3D igara na konzoli PlayStation, dok je kompanija "Toshiba" savjetovala roditeljima da kontrolišu djecu koja gledaju nove 3D televizore za koje nisu potrebne specijalne naočale. Ove kompanije su potvrdile da njihova tehnologija i kod odraslih osoba može uzrokovati mučninu i umor.

Većina 3D uređaja na tržištu se oslanja na tehnologiju koja velikom brzinom prikazuje zasebne slike za jedno i drugo oko, što stvara osjećaj dubine.

Kompanije se sve češće oslanjaju na 3D tehnologiju kako bi povećale prodaju televizora, filmova i igara.

"Nintendova" konzola 3DS je posljednja u nizu uspješne linije DS, a u prodaju će biti stavljena u februaru na japanskom tržištu, dok će kupcima u Evropi i SAD-u biti dostupna u martu sljedeće godine.

Nova konzola 3DS dosta nalikuje svom prethodniku koji ima dva ekrana. Gornji ekran pokazuje 3D sliku za koju nisu potrebne naočale, ali je igru moguće igrati i u standardnom modu.