Kultura
0

Otvorene Pozorišne igre u Jajcu

FENA
Predstavom "Tvrđava" u izvedbi teatra Kabare iz Tuzle u subotu uvečer su u Jacu po 27. put otvorene Pozorišne / kazališne igre Bosne i Hercegovine.

Direktor Doma kulture "Jajce" Mevzudin Duranović istako je da istog dana kada se otvaraju Igre počinje i evropsko prvenstvo u nogometu. "I dok se uglavnom ovih dana priča samo o fudbalu, Jajčani pričaju i govore i o Igrama u Jajcu", rekao je Duranović.

Govoreći publici šta je čeka u narednih osam dana, on je naveo da će pozorišna publika imati priliku vidjeti sedam najboljih predstava iz aktuelne umjetničke sezone 2007/2008. po ocjeni selektora ovogodišnjih Igara prof.dr. Sulejmana Boste.

Načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić istako je da svako ima nešto što drugi nemaju. Jajce ima svoju Plivu, vodopad, tvrđavu i svoje Pozorišne igre BiH.

"Mnogi se pitaju zašto Jajčani idu u pozorište? Zato što im je to tradicija. Zato što je u našem gradu, sehari kulturno-historijske baštine i prirodnih ljepota rođen najstariji pozorišni festival u Bosni i Hercegovini. Jajčani su zahvaljujući Pozorišnim igrama privilegovani i počašćeni da gledaju najbolje predstave i uživaju u najboljim glumačkim i rediteljskim ostvarenjima. Dakle, postoji 27 velikih razloga zašto jajačka publika željno iščekuje mjesec juni i početak novih Igara. Mnoge od danas prisutnih posjetilaca su prvi put u pozorište dovodili njihovi roditelji, poslije su dolazili sa svojim momcima ili djevojkama, danas oni dovode svoju djecu a neki bogami i unuke. To je dokaz da su pozorišne igre u Jajcu igre svih generacija. Čast mi je da ključ Grada predam u ruke glumca Seada Bejtovića, koji je do 1990. godine nastupao u svim dotadašnjim Igrama. Neka u narednih osam dana u Jajcu vladaju umjetnici", rekao je načelnik Hrnjić.

Na kraju se publici obratio i doajen bh. glumišta Sead Bejtović, koji se prisjetio te 1990. godine. I kako je te godine kao glumac koji je svih dvadeset godina bio prisutan na sceni Doma kulture u Jajcu dobio sat, koji i dan dans čuva.