Prelijep prizor na nebu
0

Večeras na Mejtašu posmatranje Venere, Jupitera i Mjeseca

Sarajevo-x.com
Pogled na zapad
Pogled na zapad
Večeras u 19:30 sati u dvorištu Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević", odnosno Doma izviđača na Mejtašu će biti organizovano posmatranje Venere i Jupitera koje zbog loših vremenskih uslova nije baš najbolje proteklo prošli put. Večerašnja situacija na zapadnom nebu nije puno drugačija od one od prije dvije sedmice. Jupiter se malo udaljio od Venere i sada je na oko 10 stepeni ispod nje. Poseban ukras ovom paru večeras je Mjesec koji će biti vidljiv kao uski srp na samo dva stepena od Venere.

Venera će u utorak biti u položaju koji astronomi nazivaju maksimalna elongacija, tj. u položaju u kome je kao unutrašnji planet maksimalno udaljena od Sunca. Unutrašnje planete Merkur i Veneru nije moguće vidjeti nasuprot Suncu kao što je to slučaj sa vanjskim planetama, npr. Marsom, koji je nedavno bio u opoziciji.

Zbog činjenice da je njihova putanja oko Sunca unutar Zemljine, one uvijek ostaju u blizini Sunca na nebu i maksimalno ugaono udaljenje Venere od Sunca može biti samo oko 45 stepeni. Ovo ujedno znači i da Veneru ili Merkur možemo vidjeti samo jedno reletivno kratko vrijeme na nebu nakon zalaska Sunca prije nego i one zađu.
Maksimalna elongacija Merkura i Venere
Maksimalna elongacija Merkura i Venere
U položaju maksimalne elongacije sa Zemlje ćemo vidjeti tačno polovinu obasjane strane Venere i u teleskopima ona će izgledati kao Mjesec u prvoj četvrti. Više o svemu se može pročitati ovdje.
Vezani članci