Gasni gigant čuva Zemlju
9

Amaterski astronomi snimili udar svemirske stijene u Jupiter

D. B.
Amaterski astronomi su pomoću teleskopa na Zemlji snimili udar svemirske stijene u Jupiter u posljednjoj sedmici augusta, a riječ je o kratkom bljesku svjetlosti.

Mreža teleskopa u Japanu, koja se primarno sastoji od OASES (Organized Autotelescopes for Serendipitous Event Survey) i PONCOTS (Organized Autotelescopes for Serendipitous Event Survey) teleskopa, uspješno je detektovala ovaj vidljivi udar.

Prema dostupnim informacijama, ovaj prilično kratki sudar je "uhvatio" amaterski astronom, a na profilu pod nazivom MASA Planetary Log na društvenoj mreži X objavljen je i video udara.

Potom su drugi amaterski astronomi putem X-a potvrdili isti udar te su rekli da su uočili jak bljesak za koji vjeruju da je izazvan malom kometom ili asteroidom.

Kako bi se utvrdila veličina i vrsta objekta, potrebno je obaviti više istraživanja. Također, cilj je ustanoviti da li je pripadao našem Sunčevom sistemu ili ne.

Iako nije neuobičajeno da se zalutali objekti sudare s Jupiterom, snimanje tog događaja u trenutku u kojem se odvija relativno je rijedak slučaj.

Jupiter je povremeno meta kometa i asteroida zbog svoje ogromne veličine i snažne gravitacione sile. Njegov gravitacioni uticaj seže u pojas asteroida, koji se nalazi između orbita Marsa i Jupitera. Posljedično se mogu promijeniti putanje asteroidu unutar pojasa, zbog čega dolazi do približavanja planete i povećanja vjerovatnoće udara.

Neki stručnjaci vjeruju da je upravo veličina Jupitera ono što Zemlju štiti od česti sudara sa svemirskim stijenama, čime se omogućava razvoj života na našoj planeti. Jupiter ili apsorbuje ove objekte koji se približavaju Sunčevom sistemu ili ih odbacuje dalje od Zemlje. Inače, ovi objekti predstavljaju veliku prijetnju Zemlji i drugim unutrašnjim planetama.

Prema istraživanju iz 2013. godine, gasni gigant godišnje pretrpi 12 do 60 sličnih udara. Ipak, astronomi su imali ograničene mogućnosti dokumentovanja ovih udara, a posljednji prije ovog o kojem je riječ zabilježen je u septembru 2021. godine.

Međutim, najpoznatiji zabilježeni se dogodio 1994. godine kada su fragmenti komete Shoemaker-Levy udarili u Jupiter snagom jednakom 300 miliona atomskih bombi. Ova kometa je orbitirala oko Jupitera duže od deset godina, nakon čega se raspala na 20 dijelova zbog ogromne gravitacije planete. Svemirski teleskop Hubble je detektovao i snimio ovaj udar u Jupiter.